Hlavní obsah

„Hrajte, už je mi lépe.“ Po Eriksenově kolapsu nakonec vyhráli Finové

Foto: Profimedia.cz

Christian Eriksen opouštěl stadion při vědomí. Spoluhráči ho při ošetřování obestoupili, aby na hráče nebylo vidět.

Reklama

aktualizováno •

Dánský záložník Christian Eriksen zkolaboval. Po převozu do nemocnice je Eriksenův stav stabilizovaný. O příčině kolapsu zatím nejsou známé podrobnosti. Zápas se po přerušení dohrál dnes večer.

Článek

„Na základě žádosti hráčů obou týmů UEFA souhlasila s obnovením zápasu mezi Dánskem a Finskem dnes večer ve 20:30 SEČ. Odehrají se poslední čtyři minuty prvního poločasu, poté bude následovat pětiminutová poločasová přestávka a po ní druhý poločas,“ uvedla na Twitteru UEFA. Hráči se vrátili na hřiště a zápas pokračoval.

Finsko ve svém premiérovém zápase na EURO zvítězilo nad Dánskem 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil v 60. minutě Joel Pohjanpalo.

Eriksen náhle zkolaboval ve 42. minutě zápasu při běhu u levé postranní čáry. Na pomoc mu přispěchali spoluhráči Martin Braithwaite a Thomas Delaney, přičemž Delaney se zuřivě snažil přivolat lékařskou pomoc, píše agentura Reuters.

Lékaři dánského týmu Eriksenovi, který v současnosti hraje za italský Inter Milán, následně provedli resuscitaci. Spoluhráči ho mezitím obestoupili, aby na ošetřovaného hráče nebylo vidět. Hráči obou týmů i fanoušci na stadionu byli ve chvíli, kdy Eriksena ošetřovali lékaři, ve viditelném stresu. V očích některých dánských fotbalistů byly vidět slzy.

Po více než 15 minutách ošetřování jej naložili na nosítka a odnesli. Při převozu do nemocnice měl podle BBC Eriksen již být při vědomí a se zdravotníky komunikovat. Podle tweetu oblíbeného sportovního novináře Fabrizia Romana se Eriksen z nemocnice spojil se svými spoluhráči skrze aplikaci Facetime a požádal je, aby zápas odehráli dnes večer, protože „už se cítí lépe“.

Na sociálních sítích lidé chválili pohotovou reakci rozhodčího, ale i Eriksenova spoluhráče Simona Kjaera. Ten se postaral o to, aby Eriksenovi v bezvědomí nezapadl jazyk, a o to, aby hráči utěšili Eriksenovu manželku, která ve značném rozrušení na hřiště vběhla.

Oba týmy po události opustily hřiště a vrátily se do svých šaten. Fanoušci obou skandinávských týmů po ukončení zápasu skandovali jméno dánského fotbalisty společně.

Lékař týmu Inter Milán Piero Volpi sdělil agentuře AP, že italský klub je s dánskou federací ohledně zdravotního stavu Christiana Eriksena v kontaktu. Eriksen Interu Milán minulý měsíc pomohl vyhrát titul v italské Serii A. „Všichni jsme rádi, že je stabilizovaný. Ale to je vše, co víme,“ uvedl Volpi.

Volpi tvrdí, že Eriksen se nikdy nenakazil covidem-19 a nemá žádné zdravotní potíže, o kterých by lékař věděl. Od příchodu do Interu Milán v lednu 2020 Eriksen podle Volpiho prošel všemi lékařskými prohlídkami bez problémů.

„Takové okamžiky dávají všemu v životě perspektivu. Přeji Christianovi brzké uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto chvílích je jednota fotbalové rodiny silná (…) Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje nádherně,“ prohlásil prezident společnosti UEFA Aleksander Čeferin.

V současné době nejsou k dispozici žádné informace o tom, co bylo příčinou Eriksenova kolapsu. Kreativní záložník byl s pěti góly v rámci kvalifikace na EURO nejlepším dánským střelcem.

Reklama

Doporučované