Hlavní obsah

Horší časy ve zdravotnictví na obzoru. Největší pojišťovna si spočítala, že přijdou. A už se na ně chystá

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna se připravuje na „horší časy“.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příjmy a výdaje největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP mají být v roce 2020 v záporných číslech.

Článek

V době, kdy vláda řeší, aby se ještě zvýšil přísun peněz do péče o pacienty, se největší tuzemská zdravotní pojišťovna připravuje na „horší časy“.

A ty by podle Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se stará o téměř 5,9 milionu Čechů, mohly přijít už brzy.

Popisuje to materiál, který vypracovalo vedení pojišťovny a už ho také projednala správní rada, ve které sedí zástupci vlády a jednotlivých politických stran z Poslanecké sněmovny.

V dokumentu experti VZP odhadují, že už příští rok se otočí dlouhodobý trend a v roce 2020 by příjmy a výdaje pojišťovny mohly být v minusu – a to ve výši 1,4 miliardy korun.

Loni přitom byly příjmy a výdaje VZP v kladných číslech ve výši zhruba 9,8 miliardy. A letos mají dosáhnout přes 8,1 miliardy korun.

Materiál také upozorňuje, že propad v roce by mohl být výraznější, avšak očekávanou zápornou bilanci snižují o 1,1 miliardy úspor, které pojišťovna v provozu udělala v uplynulých letech.

„Minusové saldo souvisí se snížením tempa růstu průměrné mzdy, zmrazením plateb za státní pojištěnce a se zvýšenými úhradami poskytovatelům zdravotních služeb,“ napsalo vedení VZP v dokumentu, který Seznam získal.

Třeba – podle plánu – v roce 2020 má pojišťovna zaplatit za péči o zhruba 5,9 milionu Čechů o pět procent více než letos. Což je navíc o deset miliard korun.

Místopředsedovi správní rady VZP a poslanci ČSSD Jiřímu Běhounkovi očekávaný propad kvůli platbám nevadí. Naopak problém je podle něho v tom, že zatímco nemocnice nabízejí služeb nadbytek, jinde doktoři chybí.

„My dnes nemůže sehnat zubaře, praktického lékaře, my nemůže sehnat nikoho. Za chvíli v terénu nebude jediný obor,“ řekl Seznamu poslanec ČSSD Běhounek.

Podobný názor má i komunistka Soňa Marková. Podle ní se měly pravidelně automaticky navyšovat platby za státní pojištěnce.

Ty teď k rostou jen v případě, že se na tom dohodnou ministři a schválí to vláda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že jednání o navýšení těchto plateb ještě probíhají, takže položka příjmů se v této souvislosti pro roky 2021 a další období zatím zvyšovat nebude.

Pokud se prognózy potvrdí a příjmy a výdaje největší zdravotní pojišťovny půjdou do záporných čísel, jak uvádí výše citovaný materiál, pojišťovna je připravena uvolnit rezervy, aby se to nedotklo pacientů. „Důkazem je uvolnění více než dvou miliard v letošním roce a v obdobného objemu v roce příštím,“ prohlásil mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Na konci letošního roku mají být rezervy pojišťovny na výši 16 miliard korun a během roku by mohly klesnout o necelé 2,5 miliardy.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je tato výše rezerv dostačující. „Odbory požadovaly a stále požadují drastické snížení rezerv, což my jednoznačně odmítáme,“ doplnil Vojtěch.

Další člen správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL) uvedl, že bilance pojišťovny může být nakonec jiná, než uvádí dokument. „Pokud nedojde v ekonomice k nějakému překvapení, tak budou výběry nakonec podstatně vyšší,“ podotkl Philipp.

VZP však naopak v materiálu uvádí, že pokud se potvrdí právě predikce z ekonomických analýz, přijde v dalším období významné zpomalení, případně až zastavení hospodářského růstu.

Reklama

Doporučované