Hlavní obsah

Dýchání, které škodí zdraví. WHO varuje před problémem, který trápí i Čechy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace je znečištění ovzduší pro lidské zdraví ještě rizikovější, než se předpokládalo dříve. Ročně si vyžádá miliony životů.

Článek

WHO vydala před listopadovým klimatickým summitem v Glasgow nová doporučení, která by měla vést ke snížení míry znečištění ovzduší a větší ochraně lidské populace. Na nemoci spojené se znečištěním ovzduší každoročně zemře předčasně kolem sedmi milionů lidí.

Špatná kvalita ovzduší se tak zařadila mezi jednu z největších environmentálních hrozeb, které ohrožují zdraví, podobně jako kouření nebo nezdravé stravování. Dopady jsou nejvíce patrné v chudších a rozvojových zemích, které v rámci svého hospodářského rozvoje spoléhají především na fosilní paliva, píše britská BBC.

Podle nových doporučení by maximální přípustná koncentrace oxidu dusičitého, který pochází hlavně z naftových motorů v automobilech, měla být v budoucnu místo dřívějších 40 pouze deset mikrogramů na metr krychlový. Evropská unie v současné době povoluje 40 mikrogramů.

Polétavý prach vzniká zejména při spalovacích procesech v dopravě, energetice, domácnostech, zemědělství a na skládkách odpadu. EU stanovuje mezní hodnotu 25 mikrogramů jemných částic (označovaných jako PM2,5) na metr krychlový. WHO dosud doporučovala deset a od nynějška to bude pět mikrogramů. „Až k 80 procentům úmrtí spojených s jemnými částicemi by nemuselo dojít, kdyby aktuální míra znečištění vzduchu byla snížena podle aktuálního doporučení,“ informuje WHO. U hrubých částic PM10 je v EU nejvyšší dovolená koncentrace 40 mikrogramů na metr krychlový, zatímco WHO své směrnice zpřísnila z 20 na 15 mikrogramů.

„WHO upravila téměř všechny hodnoty související s kvalitou ovzduší a snížila je. Varuje, že překročení nových hodnot je spojeno s významnými zdravotními riziky. Jejich dodržování by mohlo zachránit miliony životů,“ cituje WHO německý server Deutsche Welle.

Vysoká míra znečištění ovzduší je spojená především se srdečními onemocněními včetně mrtvice. U dětí může způsobit neúplné vyvinutí plic a astma.

V EU celá čtvrtina obyvatel měst dýchá vzduch, který překračuje dosavadní maximální hodnoty částic PM2,5 stanovené WHO, uvedla agentura DPA. V celém světě je to podle odhadů WHO až 90 procent. Evropská sedmadvacítka chce své limity ohledně znečištění vzduchu zpřísnit v následujícím roce.

WHO vydala směrnice ohledně škodlivin v ovzduší naposledy v roce 2005. Nyní tak učinila na základě posledních studií, podle nichž je překračování těchto limitů spojené se značnými zdravotními riziky. „Shromážděné důkazy jsou dostatečné k ospravedlnění konání, které má za cíl snížit vystavování populace klíčovým znečišťovatelům ovzduší, a to nejen v konkrétních zemích nebo regionech, ale v globálním měřítku,“ uvedla WHO.

Kvalita ovzduší podle WHO hraje roli také v době covidové pandemie, neboť lidé s dýchacími obtížemi danými špatným vzduchem jsou náchylnější k těžkému průběhu onemocnění covid-19 než zdraví lidé.

Reklama

Doporučované