Hlavní obsah

Horší než stoletá voda. Čína bojuje s povodněmi

Podívejte se na záběry ze zasažených čínských provincií a měst.Video: TVBS NEWS, NTDAPTV, Youtube.com

 

Reklama

Čínu opět sužují silné záplavy, přívalové deště a hrozby sesuvů půdy. Zasažená je jihozápadní část země, ale také oblast Pekingu. Loňské povodně úřady označovaly za nejhorší za 100 let. Černý scénář hrozí i letos.

Článek

Kvůli záplavám v jihozápadní Číně musely své domovy opustit už tisíce lidí. Místní úřady varují, že silným dešťům není konec.

V provincii S'-čchuan se nebezpečně rozvodnilo 14 řek, které ohrozily více než 120 tisíc lidí a od pátku způsobily škody ve výši 167 milionů jüanů (přes 559 milionů korun), uvádí státní zpravodajská agentura Sin-chua. Jen ve městě Da-čou na severu provincie úřady kvůli povodním a sesuvům půdy přesídlily více než 4 600 lidí.

Čína je po zkušenostech z loňské stoleté vody v regionu ve stavu nejvyšší pohotovosti. Protipovodňové přípravy v oblasti probíhají od konce května. Loňské povodně místní úřady označily za nejhorší za desítky let, později se o nich začalo hovořit jako o stoleté vodě. Velká voda zasáhla životy deseti milionů lidí v desítkách provincií a způsobila hospodářské ztráty ve výši nejméně 86 miliard jüanů (přes 288 miliard korun).

Letošní úhrn srážek může být dle varování úřadů ještě vyšší. Ministerstvo vodních zdrojů tak v červnu vyzvalo obyvatelstvo, aby se připravilo na silné deště přetrvávající až do srpna. „Některé řeky v S'-čchuanu jsou stále nadměrně rozvodněné a v blízké budoucnosti může dojít k povodním u přehrady Tři soutěsky,“ uvedl v rozhovoru pro čínský server Sina News zástupce Ministerstva vodních zdrojů.

Do postižených oblastí jsou vysíláni hasiči z celé země, kteří často musejí zachraňovat lidi z jejich domovů a přepravovat je po vodě do bezpečí. Podle ministerstva je Žlutá řeka aktuálně v „kritickém“ období protipovodňové ochrany, přičemž v částech jejího povodí je pravděpodobné, že celkové srážky budou o 20 až 50 procent vyšší než průměr.

„Systém protipovodňové ochrany v povodí Žluté řeky ještě není dokončen, přehrady mají slabé vazby, je obtížné zabránit povodním na malých a středních řekách. Veřejnost nemá příliš zkušeností s bojem proti povodním,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení v neděli.

Voda v neděli zaplavila dvě hlavní silnice z Pa-čungu do okresu Tchung-ťiang a poškodila stovky domů, obchodů a trhů. Video zveřejněné státním deníkem Sichuan Daily na sociální síti Weibo ukazuje, jak lodě a motorové čluny odplouvají k vodopádu poblíž vodní elektrárny v Pa-čungu a během několika sekund mizí pod hladinou. Podle Sichuan Daily bylo v této oblasti zasaženo téměř 72 tisíc lidí.

Silné deště a záplavy neřeší jen provincie S'-čchuan. Nejméně dalších deset dní bude silně pršet také v oblasti hlavního města Pekingu a Tchien-ťinu. „V příštích deseti dnech budou v Pekingu, Tchien-ťinu a provincii Che-pej přetrvávat srážky, v některých oblastech napadne až 250 milimetrů vody. V těchto místech je půda relativně vlhká, takže v případě silných dešťů jsou náchylné k povodním,“ uvedl ministerský zástupce pro Sina News. Průměrné srážky v Pekingu se během tohoto povodňového období dostaly na 90 procent nad běžný průměr, uvádí pekingský meteorologický úřad a připomíná, že za těchto podmínek hrozí riziko dalších katastrof, jako jsou sesuvy půdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované