Hlavní obsah

Horší než za Saddáma Husajna. Ropa se vrátila na seznam nejsledovanějších rizik

Útok na ropná zařízení v Saúdské Arábii dramaticky zvedl ceny ropy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Během chvíle přišla Saúdská Arábie, ropná velmoc, až o polovinu ropné produkce.

Článek

Trh s ropou čelí největšímu výpadku dodávek v historii, většímu než během invaze Saddáma Husajna do Kuvajtu.

Ropa prudce zdražila kvůli sobotnímu útoku bezpilotními letadly na největší světový areál na zpracování ropy v Abkajku na východě Saúdské Arábie a další ropná pole. Saudská Arábie přišla během pár chvil až o polovinu svojí produkce, což z pohledu světové těžby činí asi dvacetinu. A to už je množství, které na burzách s ropou je znát.

Saúdský státní podnik Aramco zaznamenal v sobotu kvůli útokům výpadek v produkci ropy ve výši 5,7 milionu barelů. Za války v Zálivu činil výpadek 4,3 miliony barelů denně.

Při pondělním zahájení obchodování s takzvanými termínovými kontrakty v Londýně zdražila ropa o bezmála dvanáct dolarů za barel, což je největší okamžitý cenový skok od roku 1988, kdy se datuje začátek obchodování se zmíněnými kontrakty.

V dalších hodinách ale ropa prudký růst korigovala.

Světem se šíří odhady, že její cena může dojít v případě, že se nepodaří rychle obnovit těžbu v Abkajku, až na 100 dolarů za barel. A v Česku padají odhady, že v takovém případě se mohou ceny u benzinových pump vyšplhat na 40 korun za litr benzinu.

Nejde však jen o tankování do nádrží řidičů. Dražší ropa se může stát dalším výrazným faktorem, který ohrozí výkon globální ekonomiky. Ta nyní vstoupila do ochlazovací fáze a za dosavadní rizika se počítaly obchodní války či brexit. Ropa je teď na seznamu nejistot stejně vysoko.

Vyšší ceny pohonných hmot se postupně přelijí do dalších částí ekonomiky – začnou v dopravě nebo výrobě plastů, skončí v cenách výrobků, které dopravci rozvážejí.

Americký prezident Donald Trump preventivně uvolnil ropné rezervy, což neznamená, že se z nich začne okamžitě čerpat, ale pokud to bude nutné, může se to stát. Americká administrativa ke stejnému kroku sáhla například po přírodní pohromě způsobené hurikánem Katrina.

Návrat rizika

„Na trh s ropou se zkrátka opět vrací fenomén politického rizika. Z důvodu možného nárůstu geopolitického rizika zdražují investiční aktiva známá jako takzvaná bezpečná útočiště, včetně zlata, japonského jenu a amerických dluhopisů. Daří se to měnám zemí, které jsou velkými producenty ropy, jako je Norsko nebo Kanada,“ komentoval vývoj na trzích ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund, mimochodem jeden z autorů komentářů, kteří varují před růstem cen benzinu ke 40 korunám za litr.

„Nikdy jsme neviděli na ropném trhu takové narušení dodávek a cenovou reakci, jako nyní,“ uvedl analytik Credit Suisse Group Saul Kavonic.

Předpokládá se, že Saúdská Arábie bude schopna částečně obnovit dodávky do několika dní, kompletní oprava zasažených terminálů ale bude trvat týdny, spíše měsíce. Saúdskoarabská společnost Aramco má zásobníky také v Evropě (Rotterdam), Japonsku či Egyptě. Pro ní speciálně jsou útoky z dronů nepříjemné, protože chystá vstup na burzu. Měl to být největší primární úpis akcií v historii světových burz.

Reklama

Doporučované