Hlavní obsah

„Horší než za Sovětského svazu. Straší nás, světu nabízíme tanky a jaderné zbraně.“ Zeptali jsme se Rusů na Putina

Obzor Filipa Horkého: Putinovo Rusko.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusko. Země s jednou velkou jistotou. Vladimirem Putinem v čele země. Jak se žije Rusům pod jeho dvacet let trvající vládou? Zeptali jsme se přímo v Moskvě. Podívejte se na další Obzor Filipa Horkého.

Článek

„Rozhádali jsme se s celým světem. V tom se nelišíme od Severní Koreje. Neustále vykřikujeme, že nás chtějí zničit a ubližují nám. Strašíme vlastní občany. Něco takového nebylo ani za SSSR,“ začíná rozhovor novinář Igor Andrejev. Ruská televize podle něj sehrává každý večer až absurdní divadlo. Dobře placení lidé prý informují Rusy o tom, jak zemi nenávidí celý svět.

Novinář Jiří Just zmiňuje, že Putin dostal v současných volbách o deset procent více než minule. Řada Rusů ho považuje za vůdce a vnímá ho podle místních měřítek.

„Dal lidem pocit, že nežijí v zemi 404. Byla tady země bez budoucnosti, ale on jim zemi vrátil. Rusko je navíc země, která nedokáže být malou, to všichni vědí,“ hledá příčiny možného úspěchu ruského prezidenta veterán Vladislav Šurygin.

„Některá média ráda mluví, že Rusko je království politické policie. To není v žádném případě pravda. Mnozí lidé vyjadřují své názory velmi originálně, nicméně nikdo je nepronásleduje, pokud neporušují zákony Ruské federace. Mám osobně pocit, že lídři Evropy příliš často berou ohledy na názor Washingtonu. Moc prosazujete jejich zájmy a zapomínáte na vlastní,“ tvrdí podporovatel ruského prezidenta Putina ze Sjednocené fronty mládeže Nikolaj Šljamin. Rusko je podle něj svobodná země. Důležitou roli pro vývoj tamější společnosti údajně hrají konzervativní hodnoty Rusů.

„Většinu svého života jsem prožil s Putinovou vládou. Systém přitvrdil v souvislosti s určitým utahováním šroubů v politice,“ popisuje aktivista Roman Bělousov. Sám podle svých slov zažil, když byly volby přímo ve volební místnosti falšovány.

Jak se žije Rusům pod vládou ruského prezidenta? Opravdu Rusko pouze straší svět tanky a jadernými zbraněmi? Panuje v zemi svoboda, nebo se na zemi nemůžeme dívat západním pohledem? A přinesl Vladimir Putin do Ruska stabilitu? Podívejte se na Obzor v úvodním videu.

Pořad Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v pondělí ve 22:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Podívejte se na přehledný návod.

Reklama

Doporučované