Hlavní obsah

Horská služba ukázala video ze zásahu, žena zavalená lavinou zemřela

Bez komentáře: Záchranná akce v Krkonoších. Lavinové neštěstí se stalo v Černém kotli (Czarny Kociol) na polské straně hor. Ženu přepravil vrtulník do hradecké nemocnice.Video: facebook/ZZS KHK

 

Reklama

Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v noci na pondělí zemřela žena, kterou v neděli v Krkonoších zavalila lavina. Do nemocnice byla převezena v kritickém stavu, řekl ČTK mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Článek

Lavinové neštěstí se stalo v Černém kotli (Czarny Kociol) na polské straně hor. Ženu přepravil vrtulník do hradecké nemocnice. Další dva muži utrpěli šok, vyvázli bez zranění.

„Do Fakultní nemocnice Hradec Králové byla převezena v kritickém stavu a přes veškerou péči se ji nepodařilo zachránit. Zemřela v noci na dnešek,“ řekl dnes ČTK Sochor.

Lavina sjela na polské straně hor v neděli odpoledne. Horští záchranáři po pádu laviny našli pod sněhem jednu ženu, kterou přepravil vrtulník do hradecké fakultní nemocnice. Podle Horské služby bylo na místě v době sesuvu šest lidí, nikdo další zranění neutrpěl. Zřejmě se pohybovali mimo značenou turistickou trasu.

„Lavina sjela směrem na sever, bylo to v Černém kotli, kousek za hranicí. Informaci jsme dostali těsně před 14:00. Hned na začátku jsme dostali informaci, že se tam pohybovalo šest lidí, byli na skialpech, jednalo se o Čechy. Pravděpodobně si lavinu odřízli sami. Pokud se dostali do tohoto lavinového problému, museli se pohybovat mimo značenou trasu,“ řekl v pondělí ČTK náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Lavina se v neděli uvolnila také na polské straně Krkonoš v lokalitě Bialy Jar, kde pomáhaly desítky členů české Horské služby. Pod sněhem tam nikoho nenašli.

V končící zimní sezoně jde v Krkonoších o druhou oběť související se sesuvem lavin. Lavinové neštěstí se stalo v Krkonoších také 15. února. Masa sněhu na české straně hor zasypala sedmnáctiletého skialpinistu, mladík zemřel, druhý čtyřicetiletý muž přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole.

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech Krkonoš je 60 až 110 centimetrů sněhu, více ho je uloženo na některých závětrných svazích, žlabech a v odtrhových zónách. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve strmém extrémním terénu. Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v této zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, odkdy platil první stupeň.

Reklama

Doporučované