Hlavní obsah

Horský hotel: Vědět, že zavřeme, neděláme vánoční výzdobu za 100 tisíc

Hotel před sezonou úplně nově vybavil i půjčovnu lyží. To vyšlo na milion korun.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro horské hotely neexistuje důležitější část roku než Vánoce a silvestr. Teď o ni kvůli vládním nařízením přijdou.

Článek

Kvůli zimní sezóně připravili novou půjčovnu lyží za milion korun. Kvůli Vánocům vyzdobili hotel za sto tisíc korun. Nabrali rezervace a těšili se, že na silvestra bude hotel o kapacitě 270 lůžek plný. Teď objednávky ruší.

Zhruba takto se dá v kostce popsat situace horského hotelu Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně. V pátek se nadobro uzavřel a všechny nasmlouvané rezervace musel personál obvolat, zrušit a přesunout.

„Náš hotel má 114 pokojů a na Vánoce jsme byli obsazeni z 80 procent, na silvestra z 95 procent. Právě období Vánoc a silvestra představuje pro tento hotel zhruba třicet procent tržeb. Je to ta nejvyšší sezóna, kterou tady máte,“ říká marketingová manažerka Jitka Hronešová, zatímco procházíme prázdným hotelem.

Sklad plný surovin, vybavená lyžárna

Hned u vchodu do recepce svítí vánoční stromek, vedle něj stojí vánoční sněhuláci a sobi . „To je jeden z aspektů, nad kterým se trošku pohoršujeme. Kdybychom věděli, že budeme uzavřeni, tak bychom tu vánoční výzdobu nedělali. Ty výdaje na vánoční výzdobu jsou kolem 100 tisíc korun,“ říká Jitka Hronešová s tím, že další věcí jsou zásoby.

Hotel, který čekal plný stav, má naplněné i sklady. „My jsme se předzásobili dobrým vínem a kvalitními surovinami a v současné době budeme vyjednávat s našimi partnery, jakým způsobem to budeme rušit,“ dodává Hronešová.

V tuto chvíli se zdá zbytečná i investice jednoho milionu korun do hotelové lyžárny. Hotel navíc řeší jednu velkou otázku: co bude dál. Zatím v prázdném hotelu běží vše tak, jako by měl zítra otevřít. V pokojích se topí, v provozu je i vířivka a wellness.

Vypnout topení nemůžeme

„Jsme v patové situaci. Vláda nám nesdělila, kdy opětovně otevřeme, a třeba pro vířivku a bazén je lepší držet je v provozu než je vypustit. Celý hotel také musíme vytápět, protože vytopit hotel naší velikosti na příjemnou teplotu by trvalo týden,“ dodává Hronešová s tím, že hotel v místě bývalého protiatomového krytu vytápí i čtyři podzemní patra.

Špindlerův Mlýn proto zažívá zcela jinou sezónu, než čekal. Není sníh, nejsou zahraniční turisté, hotely nemohou ubytovávat.

„Čekali jsme dobrou zimní sezónu se sněhem a navíc tu měla být i na zahájení sezóny velká hokejová exhibice. Na to jsme se hodně těšili. Nám však bude hrozně chybět ten leden. My jsme měli naplánováno šest velkých konferencí. To vše je zrušeno,“ dodává Hronešová s tím, že hoteliéry mrzí, že nemohli ukázat, že umí fungovat i v rámci omezení a zabránit přenesení viru.

Reklama

Doporučované