Hlavní obsah

Hošek glosuje Premier League: Mourinho dostal lekci na Anfieldu. Vedení je spokojeno, tvrdí agent

Foto: Profimedia.cz

José Mourinho si podává ruku se svým přemožitelem Jürgenem Kloppem.

Reklama

Jedenáct bodů ztráty na 4. místo zaručující Ligu mistrů a propastných 19 bodů na vedoucí Liverpool. Po necelé polovině soutěže v Manchesteru United vědí, že na tuhle sezonu v Premier League se bude jen sotva vzpomínat v dobrém. Přesto se Jorge Mendes, slovutný manažer Josého Mourinha, nechal slyšet, že jeho klient „je v klubu spokojený a klub je spokojený s ním”. Buď je to lež, nebo Manchester United podstatně snížil svá měřítka…

Článek

Veřejná prohlášení Mendesovy agentury GestiFute jsou bez ohledu na jejich obsah velmi raritní a svědčí o tom, že situace je nejspíš vážná. Slavný manažer ještě slavnějšího trenéra vypustil zajímavý výrok do světa ještě dřív, než si United přijeli k arcirivalům z Liverpoolu pro porážku 1:3. Ta vypadá na papíře ještě relativně milosrdně oproti tomu, jaká výkonnostní propast mezi oběma týmy na Anfieldu zela.

Mourinho sáhl po své osvědčené taktice „nejlepší obranou je ještě silnější obrana”, jenže ještě než jeho svěřenci stačili „zaparkovat” Portugalcův pověstný autobus, ocitli se v kuchyňském mixéru napadání a superrychlých přihrávek domácích. I když hráči Manchesteru tentokrát nevypadali vysloveně odevzdaně, stejně proti LFC připomínali kapra, který jen obratným mrskáním na pultě oddaluje nevyhnutelný okamžik, kdy na jeho hlavu dopadne smrtelná rána paličkou.

Jeden z nejlepších fotbalistů světa Paul Pogba zůstal v trenérově „klatbě” a porážce přihlížel jen zachumlaný do bundy na lavičce. José Mourinho po zápase přiznal, že si jeho tým nebyl schopen poradit s „živelností a intenzitou” Liverpoolu. „Byl jsem unavený jen z toho, že jsem se díval na Andrewa Robertsona,” komentoval Portugalec vynikající výkon levého beka domácích, který neúnavně „jezdil” podél postranní čáry a vytvářel zajímavá přečíslení.

Skvěle zahrály i letní posily LFC Naby Keïta a zejména Fabinho, které se přitom zatím pohybovaly na hraně nebo spíš za hranou základní sestavy aktuálně vedoucího týmu ligy. Mimochodem sluší se připomenout, že netto útraty za posily činí v případě německého lodivoda Liverpoolu Jürgena Kloppa 112 milionů liber, zatímco José Mourinho utratil za nové hráče o 310 milionů liber více, než kolik utržil za fotbalisty nepotřebné.

Pokud se prohlášení Jorgeho Mendese zakládá na pravdě, musel Manchester United ještě dál snížit očekávání spojená se současným kádrem a realizačním týmem. Ten se sice v Lize mistrů probojoval mezi posledních 16 týmů, kde se utká s PSG, ale v dalších soutěžích tře bídu s nouzí. Ani vlastní fanoušci nezpochybňují skutečnost, že United hrají z týmů „velké šestky” nejméně atraktivní fotbal a výsledkově do této elitní společnosti vlastně letos ani úplně nepatří. Podle britských médií zatím pozice Josého Mourinha bezprostředně ohrožena není, což ale nemusí být trvalý stav. Připomeňme, že 17. prosince 2015 Chelsea propustila Josého Mourinha po porážce od Liverpoolu v poměru 1:3. Všimli jste si, kolikátého je na kalendáři nyní?

Premier League teď čeká sváteční období, což je právě ta fáze sezony, kterou fanoušci milují a klubový management nenávidí. Už 24. listopadu najely kluby na brutální zápasové schéma, které hlavně u týmů z popředí tabulky, jež nadále zůstaly v evropských soutěžích, znamená zápas v podstatě každé 3 až 4 dny. Sváteční zátěž přitom není mezi týmy rozložena úplně rovnoměrně. Zatímco FC Liverpool si mezi svými zápasy užije v součtu 10 dní volna, takový Tottenham jich má k dispozici jenom 6. Spurs museli už teď o víkendu řešit problém s únavou hráčů, jakož i se zraněními a úzkým kádrem povoláním 18letého odchovance akademie Tottenhamu Olivera Skippa. Ten odehrál ve středu zálohy ve vítězném duelu proti Burnley 75 minut.

Absence klíčových obránců přinutila trenéra Arsenalu Unaie Emeryho k sestavení poněkud „punkové” stoperské formace ve složení Koscielny–Xhaka–Lichtsteiner. Těžko se pak divit, že Gunners na půdě výsledkově paběrkujícího Southamptonu skončila impozantní série 14 zápasu v Premier League bez porážky. Mimochodem Saints byli posledním ligovým týmem, který letos ještě neskóroval hlavou. Proti Arsenalu to jeho útočníci dokázali hned třikrát...

Reklama

Související témata:

Doporučované