Hlavní obsah

Hoškův glosář: Slzavý víkend v Premier League ve znamení vlčích máků a manchesterského derby

Dresy dvaceti týmů anglické nejvyšší fotbalové soutěže měly o právě skončeném víkendu o jednu ozdobu navíc.

Reklama

Květem vlčího máku se hráči a členové realizačních týmů přihlásili ke vzpomínkám na válečné padlé a žijící veterány vojenských konfliktů. V podání ostrovních fotbalistů navíc nešlo o nic umělého. V zákopech první světové války vykrvácela před 100 lety celá generace talentovaných fotbalistů.

Článek

Třeba Bradford City přišel mezi lety 1914 a 1918 hned o 9 hráčů svého tehdejšího kádru. Skotský Heart of Midlothian pak o 7. Hvězdy Tottenhamu v čele s Harrym Kanem před pár dny v tréninkovém areálu zasadily stromy na památku hned 16 bývalých fotbalistů Spurs, kteří za 1. světové války položili své životy. O víkendu se na anglických stadionech držela minuta ticha a v ochozech vládla sentimentální nálada.

V jedno velké slzavé údolí se v sobotu změnil svatostánek Leicesteru City. Kombinace vzpomínání na válečné padlé a domácího loučení s tragicky zesnulým majitelem klubu Vichajem Šrívaddhanaprabhou byla víc, než moha řada fanoušků snést. Tisíce fanoušků přišly svorně v jednom houfu do prostor stadionu a také celý realizační tým ve středovém kruhu stojící v jednom mohutném objetí dal jasně najevo jednotu klubu i celého středoanglického města. Bezbranková remíza proti Burnley, v jehož dresu zůstal Matěj Vydra jen na lavičce, byla toho dne úplně podružná…

Statistici potvrdili, že vůbec poprvé v historii nejvyšší anglické soutěže zůstávají po 12 odehraných kolech tři celky bez porážky. S Manchesterem City, Liverpoolem a Chelsea ještě navzdory třem porážkám drží kontakt Tottenham, který zatím coby jediný tým v celé soutěži neremizoval. Po reprezentační přestávce se ale pro Spurs, jejichž beztak úzký kádr dál decimují zranění, bude nejspíš lámat sezona v podobě duelů s Chelsea doma a arcirivaly z Arsenalu na jejich hřišti.

Výraz „doma” je přitom více než sporný. Nová aréna je sice opticky hotová a nově se na její střeše skví obří replika „zlatého kohouta” z White Hart Lane. Hrát se v ní ale ještě pořád nedá. Svěřenci Mauricia Pochettina tak nadále musejí brát zavděk stadionem ve Wembley, jehož povrch připomíná dobře zavedené brambořiště. „The pitch is sh*t,” vystihl kvalitu trávníku po zápase Ligy mistrů kouč PSV Mark van Bommel.

Nejsledovanější duel 12. kola Premier League se hrál bezesporu na Etihad Stadium v Manchesteru. Jak napsal fotbalový novinář Karel Häring, když si odmyslíme, že šlo o manchesterské derby, na trávníku to skutečně vypadalo, jako když hraje 1. se 7. (nyní už 8.) týmem ligové tabulky. United se v neděli vpodvečer prostě herně nechytali. Jen chabou útěchou jim může být, že by nejspíš velmi podobně dopadla naprostá většina celků napříč předními evropskými soutěžemi. Matič s Herrerou ve středu pole, kde „šéfoval” domácí Fernandinho, těžce nestíhali.

Zápas poměrně dobře charakterizuje závěrečný gól Citizens na 3:1, kdy Gündoganově snadné koncovce předcházelo 44 přihrávek! Z Josého Mourinha, který v týdnu bujaře juchal nad nečekaným vítězství United na Juventusu, euforie rychle vyprchala. Tým z Old Trafford ztrácí na své městské rivaly po 12 kolech propastných 12 bodů…

Mauricio Sarri se stal první koučem v historii Premier League, který zůstal v prvním tuctu zápasů bez porážky. Jenže italskému vášnivému kuřákovi jeho svěřenci moc radosti neudělali. Z papírově jasného domácího zápasu proti Evertonu se vyklubala nemastná neslaná remíza 0:0, když mužem zápasu byl anglický reprezentační gólman Pickford.

Chelsea ale celkově zůstala za očekáváním. Kouč hostů Marco Silva dal konečně po dlouhém „aklimatizačním procesu” šanci v základní sestavě hvězdnému kolumbijskému stoperovi Yerrymu Minovi. Jedna z hvězd letního mundialu, která do Evertonu poněkud překvapivě přišla v létě z Barcelony za 27 milionů liber, rozhodně nezklamala.

Body na svém stadionu ztratil také Arsenal. Podprůměrně hrající Gunners s Petrem Čechem jen na lavičce sice měli jasnou převahu v držení míče, nicméně hostující Wolverhampton měl k vítězství rozhodně blíž. Na Wolves bylo sympatické, že se do poslední chvíle snažili strhnout výhru na svou stranu a od zisku 3 bodů je dělily jenom centimetry.

Reklama

Doporučované