Hlavní obsah

Hospodaření Prahy skončilo k 30. červnu přebytkem 8,3 miliardy korun

Foto: Matyas Rehak, Shutterstock.com

Praha.

Reklama

Hospodaření samotného hlavního města skončilo letos v prvním pololetí přebytkem 8,3 miliardy korun. Hospodaření Prahy ovlivnily vyšší než očekávané příjmy a nižší výdaje.

Článek

„Příjmy byly 50,3 miliardy Kč a výdaje 42 miliard Kč. V přebytku skončilo také hospodaření městských částí. V prvním pololetí město zároveň snížilo svůj dluh,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

„Příjmy jsou přeplněny o deset procent. Oproti našemu očekávání se ekonomika vyvíjela lépe. K přípravě rozpočtu jsme přistupovali velmi konzervativně, což se opět osvědčilo,“ řekl Vyhnánek.

V případě městských částí, tedy bez započítání hospodaření magistrátu, skončilo jejich hospodaření přebytkem 1,1 miliardy korun. Příjmy radnic byly v součtu 7,4 miliardy korun a výdaje 6,3 miliardy Kč. Z investic vydaly radnice nejvíce peněz do školství.

Členové výboru diskutovali rovněž o výši investic Prahy v prvním pololetí. Kvůli čerpání investic vedení města často kritizuje opozice. Oproti minulosti je ale podle Vyhnánka nyní v absolutních číslech na vyšší úrovni. „Výsledek je poznamenán tím, že jsme nezdědili žádnou velkou investiční akci, jako byla v historii stavba Ústřední čistírny odpadních vod, metro nebo Blanka. Je to složeno z malých investic, není tam žádná mnohamiliardová investice,“ řekl. „Je nutné ale přiznat, že tam prostor pro zlepšení stále evidujeme. Doufám, že budeme svědky dalšího pozitivního trendu,“ dodal.

Magistrát v prvním pololetí snížil své zadlužení, když splatil více než pět miliard korun Evropské investiční bance (EIB). Celkové zadlužení města bylo k 31. červnu 13,1 miliardy Kč. „Což je úplně nejnižší číslo za posledních asi 20 let. Je to skutečně historicky nízké číslo, takže můžeme říct, že jsme připraveni na velké investice, co se týče nízkého zadlužení a možnosti čerpat na ně úvěry,“ řekl Vyhnánek.

Zastupitelé hlavního města na konci loňského roku schválili rozpočet hlavního města jako celku s příjmy 79,1 miliardy a výdaji 89,15 miliardy korun. V průběhu letošního roku byly k 30. červnu navýšeny příjmy na zhruba 86,24 miliardy a výdaje na 101,62 miliardy. Rozdíl Praha pokryje mimo jiné z peněz od státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované