Hlavní obsah

Hospodského udali, že nezavřel. Zradila ho účtenka, říká číšník

Foto: Getty Images

Je účtenka vydaná po 20. hodině důkazem o přítomnosti hostů v hospodě?

Reklama

Hospody se snaží do osmi večer získat co nejvíc objednávek a zároveň neporušit žádné nařízení. S administrativou spojenou s kasírováním však tápou. SZ Byznys zjistily, zda se dostanou do potíží s účtenkou vydanou po 20. hodině.

Článek

Na hospodského přišlo udání a přijeli policisté. V jeho EET pokladně byla útrata zadaná až po osmé večer. Zadal ji tam sám po zavíračce. Pro policisty to byl ale důkaz, že měl nezákonně otevřeno.

„V 19:45 začnu kasírovat a zamykám. Pak uklízím, zadávám účtenky do kasy, protože to byly jen piva a rumy, tak jsem to měl při počítání v hlavě, a chci skončit. Na udání, že mám hosty po osmé večer, přijíždějí asi po hodině policisté. Hospoda je prázdná, ale posílají mě do správního řízení. Jako důkaz udávají, že jsem měl kasu s EET uzavřenou až po osmé hodině. Jsem v šoku,“ postěžoval si ve skupině věnované lidem z gastronomického provozu na Facebooku číšník s iniciály JM.

Jeho příspěvek vyvolal vášnivou diskuzi o tom, co je v pořádku a co ne. Vyšlo z ní, že nikdo z personálu ani provozovatelů podniků to neví přesně. Někdo zastával názor, že platby kvůli EET se mají posílat do 48 hodin po vystavení účtenky a je tak jedno, zda se účtenka zadala až po osmé hodině, dokdy mohou hostinští obsluhovat hosty. Někdo říkal, že EET nyní nefunguje, tak není co řešit. A jiní z obav z nějakého postihu raději vypínají všechny pokladní systémy úderem osmé hodiny večer.

„Jako herna musíme být do 20:00 všude v systémech odhlášení a všechno mít uzavřené, jinak by byl průšvih. Kladla nám to na srdce provozní, takže uzavřením kasy po 20:00 si mohl pán udělat problémy,“ věří barmanka ze Zlínského kraje.

Hospodští evidují tržby i dnes

Platební systém Dotykačka však potvrzuje názor, že hospodští až do konce roku 2022 tržby evidovat nemusejí a účtenky s takzvanými FIK kódy tisknout nemusí. „Přesto i teď zhruba 40 procent našich aktivních klientů vydává účtenky s FIK kódy - jednoduše si na to zvykli a nijak je to neobtěžuje. Funkci mohou kdykoli vypnout, ale určitě tím nijak neušetří. Paušál za pokladní systém platí za jiné služby, které jim pomáhají současnou krizi lépe zvládat,“ vysvětluje ředitel firmy Petr Menclík, proč to přesto řada restauratérů dělá.

Dotykačka se však zmiňuje pouze o účtenkách s FIK kódem, ke klasickým účtenkám se nevyjadřuje. Problém se tak rozděluje na další dvě linie. Za prvé, zda je pro vystavovatele klasické účtenky chybou vydat ji se zpožděním po osmé hodině večer.

„Pokud hosté výslovně nechtěli účtenku vystavit, tak se provozovatel žádné chyby nedopustil. Elektronická evidence tržeb je pozastavena čili až do 1. ledna 2023 provozovatel nemusí podle zákona o EET okamžitě účtenku vystavit,“ vysvětluje Jana Janoušková, daňová expertka firmy Kodap.

Zůstává sice podle ní v platnosti zákon o ochraně spotřebitele a povinnosti živnostenského zákona, avšak podle nich je nutné účtenku (či daňový doklad u plátců DPH) vystavit jen na vyžádání.

Stejný názor potvrzuje i daňový expert PwC, který ho rozšiřuje na vydavatele všech účtenek. „Dle zákona o ochranně spotřebitele je povinnost vydat doklad o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby rovněž navázána na žádost spotřebitele,“ upřesňuje Tomáš Vlk, expert na nepřímé daně z PwC Česká republika.

Důkazní břemeno není na hospodě

Na druhou část problému, zda má policie právo udávat pozdní uzavření pokladny jako podpůrný důkaz obvinění, že hospoda měla hosty v provozovně i po zakázané hodině, odpovídá advokát Zdeněk Koudelka.

Podle něj by v případě absence dalších důkazů mělo správní řízení skončit ve prospěch této konkrétní hospody.

Ve správním řízení o porušení zavírací hodiny pro hospody se totiž EET vůbec neřeší. „Tu může kontrolovat jen Finanční správa, která však zase nemůže kontrolovat dodržování mimořádných opatření při epidemii podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Nedodržení těchto opatření mohou pokutovat krajské hygienické stanice,“ informuje právník.

V rámci správního trestání přestupků navíc podle něj platí zásada, že důkazní břemeno je na správním orgánu, který musí dokazovat vinu, nikoliv obviněný z přestupku svou nevinu. Platí také zásada, že případné pochybnosti jdou ve prospěch obviněného z přestupku.

„Důkaz o zaevidování platby EET po 20 hodině se týká jen evidence platby, nikoliv přítomnosti hostů v hospodě,“ vysvětluje dále Koudelka. Krajská hygienická stanice není podle něj oprávněna řešit povinnosti ohledně EET, tedy ani se nebude zabývat tím, zda je vůbec v době nouzového stavu, kdy EET byla pozastavena, nutno takovou evidenci mít.

„Pokud nebude hygiena mít jiný důkaz, například svědecké výpovědi, tak není dokázána přítomnost hostů v hospodě a správní úřad by měl přestupkové řízení zastavit, pokud vůbec bude zahájeno,“ je přesvědčen advokát.

Samotné udání totiž není důkazem. Důkazem by se stalo v okamžiku, kdyby udávající odhalil svou identitu a podal svědeckou výpověď po zahájení přestupkového řízení tak, aby mu mohl například obviněný či jeho advokát položit otázky či ji zpochybnit.

„Anonymní udání může být indicií pro zásah policie, ale jako důkaz pro uznání vinným z přestupku v rámci přestupkového řízení nestačí,“ shrnuje Koudelka.

Jak se liší EET účtenka od standardní

EET účtenka obsahuje tyto povinné náležitosti:

- fiskální identifikační kód (FIK)

- daňové identifikační číslo (DIČ) podnikatele

- označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna

- označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována

- pořadové číslo účtenky

- datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve

- celkovou částku tržby (s a bez DPH)

- bezpečnostní kód poplatníka (BKP)

- údaj, zda je tržba evidována v běžném, nebo zjednodušeném režimu

Normální účtenka některé z těchto údajů (např. FIK/PKP, BKP, údaj o EET režimu) obsahovat nemusí. V současnosti je EET čistě dobrovolná. Obchodníci tedy mohou vydávat účtenky i bez zmíněných údajů, které souvisí ryze s EET.

Zdroj: Dotykačka

Foto: Dotykačka, Seznam Zprávy

Jak má vypadat EET účtenka.

Reklama

Doporučované