Hlavní obsah

Hospody, které zdražují, do teď podváděly, řekl Babiš před startem EET

Babiš k EET: Pokud hospodští zdražují, tak podváděli.

 

Reklama

Poslanci při projednávání daňových změn probírali i dopady EET na restaurace a jejich zákazníky.

Článek

Nečekaně vysoké zdražení jídel a pití, které ohlásila řada restaurací v souvislosti se startem elektronické evidence tržeb, s EET souvisí méně, než hostinští říkají, je přesvědčen ministr financí a hlavní autor projektu Andrej Babiš (ANO).

„Ti, co teď zdražují, to dělají proto, že předtím podváděli," prohlásil Babiš ve Sněmovně. Podle něj je naopak důvod zlevňovat, protože restaurace jsou od zítřka přeřazeny do nižší sazby DPH (z 21 na 15 procent).

Zároveň řekl, že zavedení elektronické evidence tržeb nebude podnikatele stát téměř žádné náklady.

Poslanci projednávají změny v daňových zákonech, v nichž chce Babiš prosadit některé úpravy už schváleného zákona o EET. Jde především o dvě hlavní změny: Výjimku pro e-shopy při placení kartou a možnost vyhnout se úplně elektronické evidenci, pokud podnikatel s tržbami do 250 tisíc korun ročně využije daňový paušál.

Babiš reagoval na první „tvrdé" údaje z hospod. Kromě toho, že stovky jich úplně skončí a zavřou (jde hlavně o malé vesnické hospody), desítky dalších sáhly k poměrně citelnému zdražení. Na nových jídelních lístcích jejich zákazníci od čtvrtka najdou jídla zhruba o dvacet korun dražší, připlatí si také za pivo a další nápoje.

Video: Jarosl

Už na začátku tohoto týdne, v němž Česká republika vstoupí do ostrého provozu první etapy elektronické evidence tržeb (od zítřka, 1. prosince, musí povinně k EET přistoupit restaurace a hotely), reportéři Seznamu našli hospody, které kvůli EET úplně skončí. Jde o malé vesnické restaurace, kde se často k obavám z EET přidávají i další potíže majitelů.

Dnes naposled. Po 25 letech hospoda zavírá:

Bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, která od samého počátku Andreji Babišovi pomáhala připravovat projekt EET, ale později kvůli neshodám s šéfem ANO z ministerstva odešla, řekla, že dnes je paradoxně ráda, že u zavádění systému on-line pokladen v restauracích nemusí jako náměstkyně být. Hornochová - velká zastánkyně EET - je těsně před startem zklamaná z toho, co z původně zamýšleného systému zůstalo. V rozhovoru pro Seznam Zprávy (pusťte si ho níže ve videu) kritizuje Babišovo ministerstvo, že příliš ustoupilo různým skupinám podnikatelů a udělilo mnoho výjimek. Podle ní to bude při tradiční české vynalézavosti znamenat obcházení pravidel. A hlavně - Hornochová varuje, že v takovém případě se ani nevybere slibovaných 12 miliard korun víc na DPH.

Výjimek je příliš, říká bývalá Babišova náměstkyně:

Reklama

Doporučované