Hlavní obsah

Jízdní řád k normálu: hospody po etapách, velká nákupní centra až v červnu

Foto: vlada.cz

Vicepremiér Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Vláda zveřejnila scénář, kterým se chce řídit při postupném uvolňování obchodů a služeb do provozu.

Článek

Vláda schválila v úterý scénář, podle kterého se začnou do normálního provozu vracet obchody, služby a řemesla. Zvolila pět pondělních termínů, poslední z nich je až v červnu, kdy se otevřou velká nákupní centra. „Bude záležet na vývoji epidemie, můžeme s těmito termíny ještě hýbat dopředu i dozadu,“ upozornil vicepremiér Karel Havlíček.

Co se kdy otevře

Pondělí 20. 4.

Řemesla a navazující provozovny, farmářské trhy, autosalony, autobazary, venkovní profesionální sport - tréninky (bez diváků), svatby do 10 lidí za specifických podmínek.

Pondělí 27. 4.

Všechny prodejny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou ve velkých obchodních centrech a s výjimkou dále uvedených (nutný je přímý vstup z ulice).

Pondělí 11. 5.

Provozovny do 1000 metrů čtverečních, opět s výjimkou velkých obchodních center. Autoškoly, posilovny, solária, fitness centra, ale bez sprch a šaten.

Pondělí 25. 5.

Restaurace, bary, vinotéky (vše jen venkovní provoz), letní zahrádky, holičství, kadeřnictví, pedikúry, maséři, regenerace, muzea, galerie, vnější prostory zoo.

Pondělí 8. 6.

Zprovozní se kompletní obchodní centra, provozovny nad 1000 metrů čtverečních, všechny restaurace a bary (vnitřní prostory), hotely a další ubytovny včetně jejich restaurací, taxislužby, tatérství, divadla, kina, zámky, hrady, hromadné akce do 50 osob (kultura, sport), zotavovny, svatby, vnitřní prostory zoo.

Tyto termíny se mohou posouvat podle vývoje epidemie.

Vláda dosud nevysvětlila, co bude s pomocí pro živnostníky (známá Pětadvacítka), která je datována jen do 30. dubna, ale někteří živnostníci budou moci začít poskytovat svoje služby až později.

„Všechny otevírané provozovny budou muset nadále splňovat zpřísněná hygienická opatření, která známe dnes,“ upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a slíbil, že jeho úřad nastaví do příslušných termínů pravidla, jež budou muset provozy dodržovat.

Debata o holičích, spokojené autobazary

Největší diskuse se týkala holičství a kadeřnictví, jež vláda nakonec odsunula až na 25. května. „Všechny provozy, kde je nutné dotýkat se těla zákazníka nebo jeho částí jsou z pohledu zákona epidemiologicky závažné,“ odůvodnil tento verdikt Vojtěch.

Už toto pondělí se naopak může rozběhnout prodej aut, nových i ojetých. „Rozhodnutí vlády samozřejmě vítáme. Přichází ve chvíli jinak vrcholící sezony obchodování s ojetými vozy. Příští týden ukáže, zda lidé uskuteční své odložené nákupy aut,“ reagovala na rozhodnutí vlády v prohlášení ředitelka největší sítě autobazarů v Česku AAA Auto Karolína Topolová.

Vláda se zatím vůbec nezabývala zákazem cestování do zahraničí a naopak, což je otázka, která je klíčová pro hotely, penziony, ale i restaurace v Praze a dalších lokalitách vyhledávaných zahraničními turisty. Některé restaurace v Praze dokonce uvažují, že při zavřených hranicích Česka pro ně nemá cenu otevírat.

„Určitě otevření hranic pro turistický ruch nemůžeme čekat do 8. června, což je ten nejzazší termín v našem scénáři pro uvolňování obchodů a služeb,“ řekl ministr zdravotnictví Vojtěch.

Reklama

Doporučované