Hlavní obsah

Hospody poznaly, jak těžké je vytisknout účtenku. A moc se jim do toho nechce

 

Reklama

Experti společností, jež dodávají evidenční pokladny, hovoří o malém zájmu hostinských. Zatím systém zkoušejí jen desítky z nich.

Článek

Podnikatelé v pohostinství a v ubytovacích službách mají za sebou prvních 24 hodin, kdy mohli dobrovolně vyzkoušet, jak budou evidovat tržby v systému, který jim od prosince nařizuje zákon ministra financí Andreje Babiše.

Zájem o zkoušku není nijak mimořádný. Pracovníci firem, které do restaurací nabízejí evidenční pokladní systémy, mluví po prvním dnu o jednotkách procent podnikatelů nebo spíše o prvních zvědavcích.

„Zatím je klid,“ hlásí Klára Jandová z Kasafik.

„Čekali jsme, že bude větší zájem,“ hodnotí Jiří Matta, ředitel společnosti stojící za ePokladnou.

Čtěte o prvním dnu s EET:

Babišova evidence vázne na důležitých „maličkostech“

Samotní dodavatelé pokladních systémů mohli do listopadu pokladny testovat ve speciálním vývojářském prostředí a teprve v prvních hodinách zkušebního provozu si sami mohli ověřit provoz na ostrých serverech.

„Následně jsme do zkušebního režimu pustili i zákazníky. Zatím jsou to jednotky procent. Jsou to ti nejaktivnější,“ říká Hynek Pášma, jednatel Smart Pokladny.

Provozovatelé pokladního systému Dotykačky z prvního zkušebního dne hlásí, že se systémem nebyl žádný problém.

Včera v deset hodin dopoledne se hned na první pokus připojili. U svých zákazníků ale nesledují nijak závratný zájem EET testovat.

Jak se bude dávat spropitné?

10 základních otázek a odpovědí o EET

„Naše newslettery, kde jsme popisovali, jak se do systému přihlásit, četlo zhruba čtyřicet procent zákazníků. A odhadujeme, že do pěti procent z nich se skutečně přihlásilo do zkušebního režimu,“ říká Michal Wantulok.

Zvýšený zájem o informaci, jak se do elektronické evidence tržeb přihlásit, registrovali i na infolinkách společnosti O2. Berou to sice jako dobrý signál, že podnikatelé EET berou vážně, ale přesnější informace, kolik zákazníků systém EET zkouší, nemají.

Data z prvního dne provozu nedokázala zatím rozklíčovat ani finanční správa.

Reklama

Doporučované