Hlavní obsah

Hospody zmenšené na okénko: Některé zazimují, jiné se pokusí přežít

Foto: Shutterstock.com

A je to tu znovu. Restaurace smršťují své lokály na výdejní okénko a budou se snažit přežít. Některým se to však nevyplatí a zavírají.

Reklama

Restaurace těžce rozdýchávaly zavíračku v deset večer. Nové opatření, které jim dovoluje fungovat jen pomocí okénka, už některé nedávají a zavírají. Jiné to ještě zkusí. SZ Byznys přináší jejich krátké příběhy.

Článek

Tankovna U Koně (Ostrava)

„Hospodu zavírat nechceme. Využijeme výdejové okénko i rozvoz jídla, které si lidé mohou objednat prostřednictvím našich webových stránek nebo aplikace Dáme jídlo. Chceme udržet pracovní místa a všechny naše zaměstnance,“ říká majitel hospody Radim Pečka mladší.

Jak dlouho v tomto stavu dokáže restaurace fungovat, zatím neví. „Situace je opravdu těžká. Představte si, že celý život budujete svou firmu a nyní během jednoho roku o všechno přijdete. Navíc se mi nelíbí, že zákaz pořádání akcí pro někoho platí a pro jiného ne. Mám na mysli hradní slavnost prezidenta republiky, to mi přijde úplně špatně,“ dodává majitel podniku.

Foto: Tankovna U Koně

Tankovna U Koně.

Restaurace Ostravarna (Karviná)

Restaurace bude tentokrát postupovat jinak než na jaře, kdy zcela zavřela. „Chystáme se nabízet jídlo prostřednictvím výdejového okénka, rozvozů jídel i na objednávku. Změna postoje vyplývá z toho, že na jaře jsme o koronaviru moc nevěděli, ale teď už dokážeme zajistit maximální bezpečí našeho provozu,“ říká majitel restaurace Jan Poloch.

Od vlády nyní očekává, že nastaví pravidla, jež zbaví gastronomické odvětví obrovské nejistoty, ve které se kvůli vládním opatřením ocitlo.

„Vláda zatím řekla A, to znamená zavřít hospody a restaurace. Samozřejmě respektujeme ochranu zdraví, která je pro nás na prvním místě. Na druhou strana očekáváme od vlády krok B, to znamená oznámení, jaké programy na záchranu českých hospod hodlá přijmout. Zda bude i nadále pokračovat program Antivirus, nebo bude od listopadu platit slibovaný kurzarbeit, nebo zda bude znovu otevřen program COVID nájemné. To, že nic z toho nevíme, vrhá českou gastronomii do obrovské nejistoty,“ vysvětluje Poloch.

Foto: Ostravarna

Ostravarna.

Restaurace Dejvická Sokolovna a pivnice U Zívalů (Praha)

Personál restaurace i pivnice začne lidem od středy nabízet jídlo i pití do okénka od 10:00 do 20:00. U pivnice, kde je návštěvnost nižší, však bude mít otevřeno jen v pracovní dny.

Lidé si budou moci objednat výdej na konkrétní hodinu, kdo zaplatí v hotovosti, bude mít desetiprocentní slevu, informuje už dnes na svých stránkách restaurace.

„Jídelní lístek upravujeme tak, aby nabízel co nejvíce hotovek, protože počítáme s tím, že když si lidé budou kupovat jídlo domů, nebudou si objednávat speciality či steaky s hranolky, jejichž kvalita utrpí cestou domů tím, že se zapaří. Pokud si někdo bude přát uvařit koleno nebo žebra, tak to samozřejmě rádi připravíme,“ říká majitel obou podniků Michal Zvěřina.

Po týdnu se pak Zvěřina rozhodne, zda bude pokračovat v provozu dál, nebo svůj byznys upraví.

Foto: Pivnice U Zívalů

U Zívalů.

Restaurace U Pinkasů (Praha):

„Centrum města je bohužel takřka vylidněné. Množství osob se tak drasticky snížilo, že o okénku neuvažujeme a zavřeme, zvlášť za situace, kdy jsou lidé vyzývání k tomu, aby nikam nechodili a zůstali doma,“ říká Karel Doubek, ředitel společnosti, která restauraci vlastní a provozuje.

Propouštět zaměstnance neplánuje. Pracovníci si budou vybírat dovolenou, která jim zůstala, a další plány podnik odkládá na později, kdy bude jasněji, zda a jak stát gastronomický obor podpoří. „Na základě toho se rozhodneme, zda provoz znovu obnovíme, nebo na nějaký čas hibernujeme a počkáme, až se situace zlepší. Naštěstí jsme si v minulých letech vytvořili dobrou finanční základnu, a tak jsme odhodláni v podnikání pokračovat. Je však možné, že se situace zlepší třeba až v příštím květnu,“ dodává Doubek.

Foto: Restaurace U Pinkasů

U Pinkasů.

Restaurace Drmlovka (Vysoká Pec u Příbrami)

Restaurace u Příbrami si vyzkoušela provoz z okénka už při první vně koronavirové krize. Hned druhý den po uzavření hospod rozjela také vlastní rozvoz jídla po okolí. Postupně tak vydávala jídlo kolemjdoucím z ulice, lidem, kteří si pro něj přijeli sami, a zároveň ho rozvážela těm, co si přijet nemohli. Zkušenosti z jara se jí nyní velmi hodí.

„Oprášíme původní projekt a jedeme dál, protože nám to umožní být aspoň zhruba na třetině tržeb, pokrýt si tak náklady, nemuset propouštět a nebýt ve ztrátě, ačkoliv jsme v nájmu,“ říká provozovatel restaurace Zdeněk Kraft.

Podle něj se restauraci vyplatilo, že byla v první vlně aktivní, protože vedle stálých štamgastů se jí povedlo oslovit i nové zákazníky.

„Už od první večerky se návštěvnost snižovala, a tak jsem na nic nečekal a už minulý týden jsem oslovil firmy a klienty, kterým jsme na jaře rozváželi, zda by měli o rozvoz zájem a přihlásilo se jich 50. A dnes se přihlásili další. Vyplatí se být aktivní,“ popisuje své zkušenosti Kraft.

Foto: Restaurace Drmlovka

Drmlovka.

Asociace malých a středních podniků, sekce restaurací

„Zda se výdejní okénko restauracím vyplatí, nebo ne, záleží na mnoha faktorech, například na tom, kde restaurace leží, jakou má nabídku a cenovou úroveň a jaké má náklady, zda například platí nájem, nebo ne,“ říká Luboš Kastner, který má v asociaci na starosti restauratéry.

Některé restaurace se podle něj mohou pokusit o rozvoz vlastními silami, jiné mohou využít firmy, které se na rozvoz zaměřují. „Tyto firmy si však berou až 30 procent tržeb, takže marže je v tu chvíli nulová a je to jen o udržení si zákazníků, nikoliv o snižování nákladů na provoz,“ vysvětluje Kastner.

Pro kolik hospod a restaurací je okénko poslední ranou, však nyní nechce spekulovat. V ohrožení je podle něj čtvrtina z 35 000 podniků. „S ministrem Havlíčkem nyní jednáme o tom, jaké kompenzace budou pro gastronomický obor vyčleněny, až pak půjde odhadnout, jaký dopad to bude mít na restaurace. Kolik jich to ustojí, kolik jen přeruší provoz a kolik zkrachuje,“ dodává Kastner.

Foto: AMSP ČR

Luboš Kastner, AMSP ČR.

Reklama

Doporučované