Hlavní obsah

Hostem festivalu sci-fi filmů bude kanadský režisér Blomkamp

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Hlavním hostem letošního festivalu science fiction filmů a kultury Future Gate bude kanadský režisér Neill Blomkamp.

Článek

Tvůrce divácky úspěšných filmů District 9 nebo Elysium představí osobně v pražské části festivalu svou hororovou novinku Demonik a zúčastní se projekcí svých nejznámějších děl. Letošní ročník se ponese v postapokalyptickém duchu, reaguje tak pomyslně na koronavirovou pandemii, která už více než rok a půl paralyzuje život celého světa. Festival se v Praze uskuteční od 15. do 20. září, poté se přesune do Brna a dalších měst. ČTK o tom za pořadatele informovala Adéla Brabcová.

Festival navštíví také režisér Chino Moya, jehož film Utajení bohové bude uveden v hlavní festivalové soutěži, Danielle Kummerová, autorka dokumentárního filmu Vetřelec na jevišti, a Marc Fehse, režisér filmu Sky Sharks. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese festival nově i soutěž studentských filmů. Ozvěny festivalu se budou konat v Šumperku, Košicích a Plzni.

Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybírali z přihlášených rekordních 500 filmů. Výsledný výběr pěti titulů je žánrově pestrý a nabídne divákům filmy z celého světa. Zahajovacím filmem festivalu je francouzský snímek Poslední mise záhadného Paula W.R. Vizuálně podmanivý debut režiséra a scenáristy Romaina Quirota reaguje na klimatické nebezpečí.

Rodák z Johannesburgu, režisér a scenárista Neill Blomkamp, se ve věku 18 let přestěhoval do Kanady, kde začal svou kariéru výtvarníka vizuálních efektů ve filmu a televizi. Debutoval nenápadným sci-fi snímkem District 9 (2009), kterým upoutal pozornost nejen mezi fanoušky sci-fi a filmovými kritiky, ale i oscarovou porotu. Nominaci ve čtyřech kategoriích sice neproměnil, odnesl si ale Zlatý glóbus za nejlepší scénář.

Po úspěšném startu natočil velkorozpočtové americké sociální sci-fi Elysium (2013), do kterého obsadil Matta Demona, dva roky poté akční sci-fi Chappie (2015). Po šestileté celovečerní pauze Blomkamp tvoří intenzivní duchařský horor a napínavý sci-fi thriller Demonik (2021). Od roku 2015 vyvíjí experimentální filmy pro své nezávislé studio Oats Studios. Mezi nejvýznamnější díla patří Rakka (2017), Firebase (2017) a Zygote (2017).

Na festivalu Future Gate zahájí Blomkamp svou účast 15. září projekcí filmu District 9, následující den uvede v hlavní festivalové soutěži nejnovější režijní počin Demonik, na jehož realizaci se podílela i česká společnost UPP. Třetí den představí své krátké science fiction filmy a blockbuster Elysium. Po všech projekcích bude následovat beseda režiséra s diváky.

Reklama

Doporučované