Hlavní obsah

Hotel InterContinental míří na seznam památek. I s garážemi

Foto: R2G

Známý hotel na vltavském nábřeží, jak si jej po rekonstrukci a dostavbě představují současní majitelé.

Reklama

Rozhodnutí o prohlášení známého pražského hotelu za kulturní památku možná padne ještě do konce letošního roku. Majitelé InterContinentalu mluví o účelovém a svévolném jednání některých úředníků Ministerstva kultury.

Článek

Ministerstvo kultury vedené Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) má po několikaměsíčním správním řízení rozhodnout, zda si známý pražský hotel InterContinental zaslouží být zařazen na seznam nemovitých kulturních památek. Podle informací Seznam Zpráv vše nasvědčuje tomu, že se na soupisku dostane. A to možná ještě letos.

Z hlediska památkové ochrany by se hotelový komplex dostal na úroveň například pražských obchodních domů Kotva a Máj, které už byly za novodobé kulturní památky prohlášeny dříve.

Tímto aktem ale mohou být také výrazně zkomplikovány záměry tří současných majitelů, českých miliardářů z firmy R2G, kteří hotel koupili loni za téměř 6 miliard korun. Jde o zakladatele antivirové firmy Avast Pavla Baudiše a Eduarda Kučeru, také někdejšího gumárenského magnáta Oldřicha Šlemra.

Hotel chtějí za další miliardy kompletně rekonstruovat a mají mimo jiné v plánu na přilehlém náměstí Miloše Formana, které jim také patří, vybudovat úplně novou prosklenou budovu. Zvýšená památková ochrana jim nehraje do not.

Řízení oživeno po čtyřech letech

Už dříve se trio majitelů nechalo slyšet, že prohlášení hotelu za památku pro ně bude představovat jen další byrokratickou zátěž, přičemž za dostatečnou ochranu považují fakt, že objekt stojí na území Pražské památkové rezervace.

Hotel postavený na přelomu 60. a 70. let minulého století je považován za reprezentativní architektonické dílo českého brutalismu. Jeho individuální památkovou ochranu ministerstvo zvažovalo poprvé už v roce 2016, ale tehdy mezi odborníky, kteří hodnotu díla posuzovali, nebyla nalezena potřebná shoda.

Z vůle ministerstva bylo správní řízení letos v únoru znovu „oživeno“.

Za nemovitou kulturní památku by nakonec neměla být prohlášena jen hlavní budova, ale podle nového posouzení i podzemní garáže pod Formanovým náměstím. Zaorálkovo ministerstvo po několikaměsíčním zkoumání totiž došlo k závěru, že jsou nedílnou součástí hlavního objektu.

Pokud nelze jinak...

S tímto novým pohledem se po urgencích ministerstva nakonec ztotožnil i Národní památkový ústav. Vyplývá to z čerstvého vyjádření jeho ředitelky Naděždy Goryczkové, s nímž se redakce měla možnost seznámit.

Věc posoudila Komise pro ochranu památkového fondu vzniklého ve 2. polovině 20. století a většina jejích členů prohlášení celého souboru za kulturní památku doporučila.

„Pokud nelze na základě zjištění Stavebního úřadu Městské části Praha 1 jinak než vnímat garáže jako součást hlavní hotelové budovy, Národní památkový ústav v souladu s tímto zjištěním a svým předešlým vyjádřením podporuje návrh na prohlášení areálu hotelu InterContinental i za těchto nových okolností, tedy včetně garáží (za kulturní památku),“ napsala Goryczková ve svém stanovisku z konce listopadu.

Původní stanovisko památkového ústavu z letošního července bylo přitom odlišné. Památkově chráněn měl být jen samotný hotel, garáže nikoliv, jelikož podle památkářů „svým vyvýšením prostor náměstí deformují a tím brání jeho budoucímu rozvoji, který by měl vést ke komplexnějšímu a vhodnějšímu řešení v limitech Pražské památkové rezervace“.

Mimochodem pražský magistrát prohlášení za památku ani u hotelu nedoporučil.

Následně však Ministerstvo kultury v srpnu oslovilo dopisem stavební úřad Prahy 1 s dotazem, zda podzemní garáže jsou samostatnou budovou či součástí hlavní budovy. A pražští úředníci sdělili, že jde o jeden stavební celek, s hotelem provozně propojený.

Ministerstvo poté památkáře opakovaně vyzvalo, aby tento fakt zohlednili v novém odborném stanovisku. Což se právě nyní stalo.

Čára přes rozpočet

Proti neúměrné délce správního řízení a výše popsaným změnám se už ale ohradili majitelé hotelu. Eduard Kučera zaslal přímo ministru Zaorálkovi dopis, v němž si stěžuje na údajné „vysoce nestandardních kroky“ jeho úředníků z oddělení ochrany kulturních památek a vyjadřuje obavy ohledně „účelově“ vedeného správního řízení.

„Neočekávám od vás jakoukoli reakci na tento dopis ani zásah do správního řízení. Mám ale za to, že jako investor, který vynakládá se svými partnery nemalé rodinné prostředky na záchranu hotelu a revitalizaci jeho okolí, si takové svévolné zacházení od úředníků vašeho ministerstva nezasloužím,“ napsal Zaorálkovi podnikatel Kučera.

Miliardářům z R2G jde o hodně peněz. Hrozí, že investiční záměry budou muset přehodnotit a všechny velkoryse pojaté plány se v lepším případě zpozdí. Jejich deklarovaným cílem přitom je z InterContinentalu udělat nejlepší pětihvězdičkový hotel v Praze.

Pokud budou památkově chráněny i garáže, bude nepochybně složitější vybudovat nad nimi na náměstí novou budovu. A ta je přitom nejspornějším bodem celého investičního záměru, který má název Staroměstská brána.

Proti novému objektu protestují někteří místní obyvatelé. Mimo jiné šéf polostátní firmy ČEZ Daniel Beneš, který v lokalitě také žije. Právě o něm zástupci investorů už dříve prohlásili, že projektu vyhlásil „džihád“, lobbuje prý proti němu na úřadech včetně Ministerstva kultury.

Posléze majitelé své stanovisko mírně korigovali a s Benešem se také osobně sešli. Daniel Beneš zmíněné výroky označil za „dezinformační hru“, do které se jej snaží někdo zatáhnout. „Rozhodně to není osobní spor konkrétních lidí,“ uvedl manažer na dotaz Seznam Zpráv.

Investoři přišli s návrhem, že výšku sporné budovy na Formanově náměstí o patro sníží, ale ani to odpůrci neberou jako uspokojivý kompromis.

Možná ještě letos

Jak to s památkovou ochranou luxusního hotelu nakonec dopadne, se možná ukáže velmi brzy.

„Rozhodnutí by mohlo být vydáno ještě letos. Jde o mimořádně složité správní řízení s rozsáhlým dokazováním. Velmi obsáhlé byly také podklady účastníka řízení. Například stanovisko Národního památkového ústavu obdrželo ministerstvo teprve před několika dny,“ uvedla mluvčí Ministerstva kultury Michaela Lagronová na dotaz Seznam Zpráv, proč se věc táhne tak dlouho.

Výsledek řízení nechce mluvčí předjímat. Že by nakonec mohly být památkově chráněny i garáže, nicméně nevylučuje. „Řízení je vedeno o věci se všemi jejími součástmi. Garáže jsou funkčně spojeny s hotelem, jde tedy o jednu věc,“ uvedla také Lagronová.

Reklama

Doporučované