Hlavní obsah

Hotel odmítl ubytovat Rusy, kteří neodsoudili anexi Krymu. Podle Ústavního soudu na to měl právo

Případ ostravského hoteliéra.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soud řešil pět let starý případ ostravského hoteliéra.

Článek

Hoteliér má právo vybrat si své hosty. Pokud je nediskriminuje kvůli rase, národnosti nebo jiným „podezřelým důvodům”.

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti společnosti Golden Gastro Service a majiteli hotelu Brioni Tomáši Krčmářovi.

Ten v roce 2014 po ruské anexi Krymu podmiňoval ubytování ruských hostů. Mohli přespat jen v případě, pokud podepsali prohlášení odsuzující okupaci poloostrova.

Podle verdiktu Ústavního soudu může i podnikatel svým dílem přispívat k „obecnému dobru” společnosti a má právo se odlišovat. Třeba i politickým názorem. Podnikání není jen cesta k zisku, ale možnost jedince se uplatnit. Stát by měl proto zasahovat minimálně.

Důvody odmítnutí hostů nebyly nenávistné ani iracionální. Turisti navíc nebyli nijak ohrožení na životě a měli na výběr jiná ubytovací zařízení.

„Šlo o bezprostřední reakci na jednoznačné porušení mezinárodního práva. To, co udělal daný stěžovatel, koneckonců bylo v souladu s českou zahraniční politikou i politikou mezinárodních organizací," řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Hoteliér Tomáš Krčmář rozsudek uvítal. „Je to dobrý signál pro mě a pro další podnikatele,” řekl pro Seznam Zprávy.

Soud poukázal také na to, že i státy přistupují jinak k občanům mimo Evropskou unii. Státní občanství je třeba odlišovat etnické příslušnosti nebo náboženství. V případě takového přístupu k lidem už by o diskriminaci šlo.

Krčmář v hotelu 24. března 2014 vyvěsil oznámení, že se ruští občané nemohou ubytovat, pokud podpisem okupaci neodsoudí.

Podle České obchodní inspekce se tím dopustil diskriminace a dostal pokutu 50 tisíc korun. Po soudních tahanicích sankce klesla na pět tisíc, přesto si ji Krčmář a jeho společnost Golden Gastro Service nechtěl nechat líbit. Případ doputoval až k Ústavnímu soudu.

„Neudělal jsem nic špatného. Bral jsem to jako svou občanskou povinnost. Možná kdybych měl armádu, tak vyhlásím výjimečný stav. Protože ji nemám, tak jsem pracoval s tím, co mám,” vysvětlil Krčmář.

Svérázná reakce jej proslavila po celém světě a dostal se na titulní strany některých tištěných deníků. Stovky lidí z Česka i ze zahraničí se mu nabídly, že za něj pokutu zaplatí. „Měl jsem vesměs pozitivní reakce, ale samozřejmě i záporné. Nadávali mi do banderovců a podobně,” vzpomíná Krčmář, jehož děda byl Ukrajinec.

Krčmář říká, že mu ve sporu nejde o peníze, ale o princip. „ Je třeba připomenout lidem, kteří nedávali v dějepise pozor, co se může stát, když nebudeme poukazovat na nějaké věci. Rusy už jsme tu jednou měli. Nechci je tu znovu ani pro sebe, ani pro své děti. Putin neudělal nic jiného než Hitler před válkou se Sudety,” poznamenal.

Podle něj je nelogické, když celé státy sankcionovaly Rusko za anexi, aby se on jako občan nemohl připojit protestem ve svém podniku. „I po těch zkušenostech bych se zachoval stejně,” uzavřel Krčmář.

Ústavní soud mu dal za pravdu. Případ tak bude znovu řešit Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované