Hlavní obsah

Hotel plný sněhu a zavalený autobus. Ve Švýcarsku se utrhla mohutná lavina

Mohutná lavina zasáhla hotel na východě Švýcarska.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Na východě Švýcarska se utrhla obří lavina a lehce zranila tři lidi. Sníh z hor pronikl až do interiéru hotelu, poničil automobil a zasypal autobus.

Článek

Lavina se utrhla v horském průsmyku Schwaegalp na východě země a zaplnila sněhem první patro horského hotelu. Masa sněhu zasáhla i blízké domy, poničila automobil a zasypala autobus. Všichni tři zranění byli podle informací policie ošetřeni na místě a v pořádku se vrátili domů.

Extrémní počasí sužuje v posledních dnech téměř celou Evropu. Silné sněžení způsobuje potíže od Řecka až po Švédsko. V Řecku navíc tento týden naměřili rekordně nízkou teplotu, ochladilo se tam na 23 stupňů pod nulou.

Například obyvatelé jižního Bavorska, Rakouska a také části východního Švýcarska si dnes po týdnu mohou oddechnout od nepřetržitého hustého sněžení, což vítají záchranáři a technické složky pracující na zpřístupnění odříznutých míst. Večer ale podle meteorologů začne opět sněžit a s výjimkou krátkého víkendového oteplení, kdy lze počítat i s deštěm, bude sněžit do poloviny nadcházejícího týdne.

Na řadě míst v Rakousku včera vyhlásili pátý stupeň varování před lavinami, tedy ten nejvyšší. Ve Švýcarsku podle agentury DPA není nebezpečí ve srovnání s Rakouskem a Německem tak vysoké. Od začátku roku si laviny v těchto třech zemích vyžádaly podle médií zhruba desítku mrtvých.

Kalamitu sníh tento týden způsobil i v České republice. Nadále komplikuje dopravu hlavně v Ústeckém kraji, nejvíce na horách. O víkendu se má podle předpovědi meteorologů oteplit až na čtyři stupně nad nulou.

Reklama

Související témata:

Doporučované