Hlavní obsah

Hotel Roa Roa smetly zemětřesení a tsunami, hosté byli v 76 pokojích

Zemětřesení zničilo indonéský hotel Roa Roa.Video: Šimon Felenda, AP, Youtube.com

 

Reklama

Roa Roa patřil k oblíbeným hotelům v indonéském městě Palu. Po zásahu zemětřesení a následné vlny tsunami se zřítil. Záchranným týmům se podařilo vytáhnout jen část hostů. Podle majitele hotelu se z trosek budovy stále ozývá volání o pomoc.

Článek

Z trosek se stále ozývá volání o pomoc. Tříhvězdičkový hotel Roa Roa, zdaleka viditelná chlouba metropole ostrova Sulawesi, už několik hodin předtím zmizel z povrchu města Palu.

Roa Roa bezesporu přispěje svým dílem k tragické bilanci zemětřesení a následné tsunami, které postihly Sulawesi. Počet mrtvých stoupá k tisícovce. Tady ale záchranáři bojují s časem, aby jich bylo o něco méně. V hotelu, tedy pod tím, co z něj zbylo, stále zůstávají živí lidé.

Podle posledních agenturních zpráv se záchranářům ze sutí hotelu podařilo vlastníma rukama vyhrabat a vytáhnout hosty ze 24 pokojů. Záchranné týmy ale nemají dostatečné vybavení, aby zvedly těžké betonové bloky.

Indonéská média uvedla, že před zřícením budovy lidé bydleli v 76 z celkové kapacity 112 pokojů. Roa Roa sloužil pro turisty, ale zároveň i jako místo, kde společnosti pořádaly konference a byznysové schůzky. Vzhledem ke svému umístění v centru Palu patřil Roa Roa k místům s vysokou návštěvností.

List Tribun Timur napsal, že po zřícení hotelu záchranné týmy nalezly v troskách nejméně jednoho mrtvého. Národní agentura pro řešení katastrof ve své tiskové zprávě uvedla, že v troskách zůstává přibližně 50 lidí. Vzhledem k rozsahu katastrofy nelze zatím přesně stanovit počet přeživších.

Mezi ubytovanými v hotelu byli například tři slavní paraglidisté Reza Abazari, Ardi Kurniawan a Fahmi Junaedi Al Askani.

O situaci v Palu vypovídá fakt, že zranění jsou přemísťováni do pohotovostních stanů. Nemocnice je poškozena. Kvůli nedostatku potravin místní také vyrabovali nákupní centrum.

Jeden z očitých svědků Risa Kusuma popsal situaci jako vysoce kritickou. „Stále přibývají noví zranění, sehnat pitnou vodu je téměř nemožné.”

Reklama

Doporučované