Hlavní obsah

Hotel s nejhorším výhledem na světě. Banksy představil v Palestině své nejnovější dílo

Banksy otevřel hotel s nejhorším výhledem na světě.

 

Reklama

Reaguje jím na izraelsko-palestinský konflikt. Podle Banksyho slov jsou v hotelu vřele vítaní všichni, bez ohledu na národnost či názor na tamní rozbroje.

Článek

Britský umělec Banksy představil v palestinském městě Betlémě nový projekt. Otevřel zde hotel s podle něj nejhorším výhledem na světě. Podnik totiž lemuje osm metrů vysoká betonová zeď, která je součástí izraelské bezpečnostní bariéry. Umělec vyzdobil hotelové pokoje i společné prostory svými stencily, jejichž tematika je jako již tradičně sociálně-politická. Tentokrát se zaměřil především na izraelsko-palestinský konflikt.

Třípatrovou budovu bývalé keramické dílny začal Banksy a jeho tým v tajnosti přestavovat před 14 měsíci. Interiér je stylizován do podoby „klubů anglických gentlemanů z koloniální éry”, čímž se umělec odkazuje na roli Velké Británie v historii Blízkého východu.

Decentní, elegantní dekor je však okořeněný o andělíčky s plynovými maskami nebo sochy dusící se slzným plynem. Jeden ze stencilů také vyobrazuje polštářovou válku mezi izraelským vojákem a mladým Palestincem. U vstupní brány čeká na hosty socha šimpanze v obleku hotelového poslíčka.

Hotel stojí pouze čtyři metry od bezpečnostní zdi, ze všech pokojů lze dohlédnout i na nedalekou vojenskou pozorovatelnu. Bariéru začal Izrael budovat v roce 2002 v reakci na hromadné sebevražedné útoky Palestinců na izraelské občany. Pro Palestince představuje symbol útlaku a segregace.

V oficiálním prohlášení Banksy v hotelu vítá všechny bez rozdílu, ať už stojí na jakékoli straně konfliktu. Přestavbu a otevření financoval umělec sám.

„Banksy sám vybral tuto lokaci a vytvořil celý hotel jako koncept. Rozhodl se umístit ho hned vedle zdi, důvody byly ryze umělecké, než aby dbal na skvělý výhled. Doufejme, že se hotel stane pro lidi zajímavou destinací a že jim poví něco o Palestině,” řekl ke konceptu hotelu profesor z Essexské univerzity Gavin Grindon, který s Banksym spolupracoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované