Hlavní obsah

Hoteliér: Restaurace a hotely bojují o život, chtějí odpuštění daní

Rozhovor s Václavem Stárkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Koronavirus likviduje restaurace, prodeje klesly v porovnání s běžnými dny až o 90 procent. Podobně jsou na tom i hotely. Jak velkou mají rezervu a jaké vládní kroky mohou oddálit krach?

Článek

Většina restaurací je zavřená. Některé spoléhají na poslední záchranu, vaří a jídlo zákazníkům rozvážejí.

„Lidé z důvodu karantény nemají možnost chodit do restaurací, a tak je drtivá většina z nich zavřená. U hotelů je to podobně. Některá zařízení ubytovávají poslední desítky turistů, kteří se nemají jak dostat domů,“ popisuje aktuální situaci prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Existenční otázka se točí okolo finanční rezervy. Na restaurace i hotely se valí odvody daní za minulý měsíc. „Řada z nich je i v nájmu. Dá se tedy jen těžko odhadovat, jak dlouho takové restaurace mohou přežít. Může to být do konce měsíce, možná do konce toho následujícího,“ předpovídá Stárek.

Řešení podle prezidenta asociace má v rukou vláda. „Požadovali jsme odložení daní. Díky liberačnímu balíčku k tomu došlo. V pátek jsme se dozvěděli i o možnosti pomoci s platy zaměstnanců. Oba kroky vnímáme jako podstatnou pomoc, ale není to to, co by mělo podnikatelům v konečném důsledku dlouhodobě pomoci,“ říká.

Možností podpory je také úvěr COVID, ten je bezúročný. „Je třeba však počítat s tím, že až se restaurace a hotely vrátí do provozu, budou se potýkat s nižší poptávkou a do toho ještě budou splácet úvěr,“ upozorňuje Václav Stárek.

Jediným ideálním řešením, které může zachránit řadu podnikatelů, je podle asociace odpuštění daní za toto období. „Vnímáme to jako spravedlivý způsob a za nás ideální možnost,“ dodává.

„Hotely se potýkají s odlivem a rušením rezervací, a to i na červen, kdy už by situace mohla být uklidněná. Cestovní ruch se tak bude vzpamatovávat dlouho. U restaurací by ten restart mohl být rychlejší, ty mají převážně domácí klientelu,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované