Článek
Většina restaurací je zavřená. Některé spoléhají na poslední záchranu, vaří a jídlo zákazníkům rozvážejí.
„Lidé z důvodu karantény nemají možnost chodit do restaurací, a tak je drtivá většina z nich zavřená. U hotelů je to podobně. Některá zařízení ubytovávají poslední desítky turistů, kteří se nemají jak dostat domů,“ popisuje aktuální situaci prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Existenční otázka se točí okolo finanční rezervy. Na restaurace i hotely se valí odvody daní za minulý měsíc. „Řada z nich je i v nájmu. Dá se tedy jen těžko odhadovat, jak dlouho takové restaurace mohou přežít. Může to být do konce měsíce, možná do konce toho následujícího,“ předpovídá Stárek.
Podnikatelé dostanou dalších 30 miliard půjček, už od 10 tisíc korun
Řešení podle prezidenta asociace má v rukou vláda. „Požadovali jsme odložení daní. Díky liberačnímu balíčku k tomu došlo. V pátek jsme se dozvěděli i o možnosti pomoci s platy zaměstnanců. Oba kroky vnímáme jako podstatnou pomoc, ale není to to, co by mělo podnikatelům v konečném důsledku dlouhodobě pomoci,“ říká.
Možností podpory je také úvěr COVID, ten je bezúročný. „Je třeba však počítat s tím, že až se restaurace a hotely vrátí do provozu, budou se potýkat s nižší poptávkou a do toho ještě budou splácet úvěr,“ upozorňuje Václav Stárek.
Jediným ideálním řešením, které může zachránit řadu podnikatelů, je podle asociace odpuštění daní za toto období. „Vnímáme to jako spravedlivý způsob a za nás ideální možnost,“ dodává.
„Hotely se potýkají s odlivem a rušením rezervací, a to i na červen, kdy už by situace mohla být uklidněná. Cestovní ruch se tak bude vzpamatovávat dlouho. U restaurací by ten restart mohl být rychlejší, ty mají převážně domácí klientelu,“ uzavírá.