Hlavní obsah

Hoteliér z Brna si to spočítal. Zavře, propustí lidi a postele nabídne krizovému štábu

Foto: Hotel Slavia

Hotel Slavia v Brně.

Reklama

Hotel Slavia v Brně bude do konce roku zavřený, protože jeho provozování nedává ekonomický smysl.

Článek

Hotel Slavia v Brně bude zavřený až do konce roku. Jednatel Libor Daněk propustil přes 30 zaměstnanců dohodou, vyplatí jim mzdu ještě za květen. Nechal si pouze sedm lidí, již vypořádávají rezervace, které má hotel i na rok 2021. Daněk ČTK řekl, že si zpracoval model na rok dopředu, podle kterého nemá další fungování ekonomický smysl. Hotel nyní nabídl k dispozici krizovému štábu.

„Máme 83 procent klientely ze zahraničí a hranice zůstanou ještě zavřené tak rok. Jenom by se prohlubovala ztráta, dělali bychom úsporná opatření a trápili bychom se,“ řekl Daněk. Jak bude hotel později uvádět do provozu, o tom zatím neuvažuje.

Zbylí zaměstnanci nyní řeší, jak uspokojit rezervace na další období. „Snažíme se je přesměrovat do dalších hotelů, pokud zůstanou otevřené,“ řekl Daněk. O situaci kolegů hoteliérů v Brně informace nemá a žádný z velkých hotelů zatím neoznámil, že by se zavíral na delší dobu, než bude nezbytně nutné. Na webu mají zatím většinou oznámení, že jsou uzavřené do 1. dubna a další provoz se bude řídit nařízením vlády. Ztráty však počítají všichni, protože mají nulové tržby a fixní náklady platit musí.

Na pomoc státu se Daněk nespoléhá. „Dva dny dva lidé zpracovávali žádost o úvěr z programu COVID. A když ji chtěli podat, tak se žádosti uzavřely,“ poznamenal Daněk.

Hotel a celý turistický ruch je jedním z odvětví poznamenaných nejrychleji a nejvíce vládními opatřeními, která mají omezit šíření nemoci COVID-19.

Reklama

Doporučované