Hlavní obsah

Hoteliéři na jižní Moravě na červen velký zájem necítí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přestože hoteliéři dostali minulý týden aspoň částečnou jistotu, že mohou od 8. června otevřít, řada z nich říká, že hosté stejně rezervace odkládají na pozdější dobu a na červen nové rezervace nepřicházejí.

Článek

Řada lidí rezervace ruší úplně. Někteří hoteliéři se obávají i toho, že termín otevření se ještě posune, vyplývá z odpovědí jihomoravských poskytovatelů ubytování pro ČTK. Už nyní navíc hoteliéři čelí velkým ztrátám kvůli tomu, že jsou už zhruba měsíc a půl hotely zavřené.

„Kdyby to vláda povolila, jsme schopní otevřít i dříve. Na červen nám zatím nové rezervace nepřicházejí. Některé termíny si však lidé zarezervovali dlouho dopředu. Nyní zjišťujeme, zda o ně stále mají zájem. Někteří čekají na vývoj situace a teprve se rozhodnou, zda objednávku potvrdí. Ruší se hlavně firemní a skupinové akce,“ řekla ředitelka hotelu Lotrinský ve Velkých Pavlovicích Ilona Babulíková.

Zájem o ubytování se snížil i v některých penzionech v Lednici. Recepční penzionu Včelařský dvůr Kateřina Sítková uvedla, že mají letos na červen asi o polovinu méně rezervací než v minulých letech.

Někteří lidé posunují dovolenou na pozdější termíny. „Hodně rezervací se zrušilo. Poptávka na červen se zatím neobnovuje. Zájem je spíše o srpnové a zářijové termíny. Jsme však připraveni otevřít v červnu. Máme nachystané i ochranné prostředky,“ řekla majitelka penzionu Pohoda v Lednici Hana Čermáková.

Hotely a penziony současně řeší finanční problémy. „Čelíme milionovým ztrátám, které nám nikdo nenahradí. Všechny rezervace na červen jsou zrušené. Některé se přesunuly na podzim. Nevíme, za jakých okolností tedy toho 8. června otevřeme,“ řekl ředitel hotelu Atlantis u Brněnské přehrady Martin Malár.

Mnohým hoteliérům chybí také zahraniční klientela. Ta je však klíčová v Brně, mimo krajské město bývá poptávka zahraničních klientů citelně slabší.

Ubytovací zařízení, podobně jako obchody a další provozovny, nechala zavřít vláda v rámci opatření proti šíření koronaviru. Před týdnem kabinet stanovil plán pro otvírání obchodů a dalších zařízení a provozoven. Rozdělil ho do pěti etap od 20. dubna do 8. června. Ubytovací a restaurační zařízení se mají otevřít až jako poslední ze služeb stejně jako divadla, hrady a zámky. Zatím také stále platí omezení cestování.

Reklama

Doporučované