Hlavní obsah

Hotelům v Praze ubyli hosté, viníka vidí ve službě Airbnb

Analýza z loňského roku ukazuje, jak se v Praze rozšiřuje nabídka služeb Airbnb a co to znamená pro tradiční hoteliéry.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Obsazenost pražských hotelů o prázdninách proti loňsku překvapivě klesla. V červenci se podle údajů Asociace hotelů a restaurací snížila obsazenost o 4,4 procenta.

Článek

Do pražských hotelů dorazilo v létě méně hostů než před rokem. Agentura ČTK se ptala hoteliérů, co se stalo, a shodli se na hlavním viníkovi: Rozmachu služeb sdíleného ubytování jako Airbnb.

Například pražské Olympik Hotels zaznamenaly za červen, červenec a srpen úbytek klientů do dvou procent. Letní statistiku přitom navíc vylepšily akce jako koncert Rolling Stones či setkání značky Harley Davidson. „Největší podíl na úbytku ubytovaných klientů v našich hotelech má služba Airbnb,“ potvrdil ředitel Olympik Hotels Vlastislav Šos.

„Nemám oficiální čísla, a tak je to těžké komentovat. Nicméně pokles v obsazenosti, který ukazují statistiky, by mohl být způsoben do určité míry rozmachem sdíleného ubytování,“ dodal hlavní manažer hotelu ibis Old Town Prague Nitin Bhatia.

Záchrana z Asie

Podle generálního ředitele CPI Hotels Jana Kratiny se hotelový byznys jednoznačně proměnil díky vlivu internetu. „Vliv Airbnb sice pociťujeme, nicméně cílíme na jinou klientelu a naše podnikání a prodejní kanály jsme tomuto trendu přizpůsobili,“ dodal Kratina.

Podle CPI Hotels vzrostl o 50 procent počet ubytovaných turistů z Číny. Výrazně více přijelo také návštěvníků z Jižní Koreje. „Ačkoliv nemáme přesná čísla, můžeme říci, že jsme zaznamenali nárůst ze strany asijské klientely, zejména z Číny a Tchaj-wanu,“ potvrdil ředitel hotelu InterContinental Robert Rudge. O loňských prázdninách se v pražských hotelech ubytovalo celkem 2,85 milionu domácích a zahraničních turistů.

Airbnb v Praze roste víc než v Londýně či Berlíně

Podíl aplikace Airbnb na počtu přenocování v Praze vzrostl loni o 4,7 procentního bodu na 14,7 procenta. Je to větší podíl než v Londýně (6,9 pct), Amsterdamu (11,8 pct), Berlíně (6,5 pct) či Madridu (10,1 pct), ale méně než v Paříži (15,2 pct). Loni si hosté zarezervovali v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc, ukázala nedávná analýza společnosti Colliers International.

Dle typu ubytování tvořilo sdílení pokoje 1,1 procenta, pronájem pokoje 17,9 procenta a 81 procent pronájem celé domácnosti. Tři nejoblíbenější lokality v metropoli na Airbnb jsou Nové město, Staré město a Žižkov. Celkový počet zarezervovaných ubytovacích kapacit narostl loni o 30 procent na 17 753. „Zajímavé je to, že více než 56 procent všech nemovitostí je nabízeno entitami, které mají v nabídce tři a více nemovitostí. Jen 30 procent tvoří individuální nabídky,“ uvádí dokument. Z toho lze podle autorů usuzovat, že velká část nabídky je v rukou specializovaných firem, které spravují nemovitosti pro jednotlivé vlastníky, případně ukazuje na jednotlivce, kteří tímto způsobem pronajímají své (nebo i pronajaté) nemovitosti.

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 milionu, uvedla společnost Airbnb. Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Reklama

Doporučované