Hlavní obsah

Do třetice všeho špatného. „Zavíračku“ odskáčou hotely, hospody i fitka

Foto: vlada.cz

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Hotely a restaurace od pátku zavírají. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka čeká zasažené podnikatele speciální bonus. Kompenzační programy mohou kombinovat. Obchody a služby zavírat nemusí.

Článek

Vláda schválila přechod do čtvrtého stupně systému PES. Platit začne od pátku. „Mrzí mě to. Bylo to velmi těžké rozhodnutí, uvědomujeme si, jak velký dopad to má na životy lidí,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Obchody ani služby podle něj však zatím zavírat nebudou.

Lyžařská střediska budou moci fungovat od pátku 18. prosince. V provozu ale nebudou ubytovací a stravovací zařízení. Ve skiareálech by měla platit přísná pravidla týkající se například front u vleků nebo systému fungování v půjčovnách lyžařského vybavení.

Stejně jako restaurace a hotely musí podle nových opatření zavřít také fitness centra, bazény a sauny. Už před začátkem jednání vlády na uzavírání provozu wellness a bazénů upozorňoval Ivo Hlaváč z Hospodářské komory.

„Fitness, wellness, bazény. To je sektor, který je dramaticky postižený celou epidemií. Ti lidé už nemají žádné zásoby, ze kterých by žili a fungovali. Pokud tam nepřijdou cílenější kompenzace než doposud, tak je to sektor, který bude horko těžko otvírat. Náklady s napouštěním bazénů a zprovozňováním wellness, které zase po týdnu zavřou, jsou enormní,“ sdělil v komentáři pro Seznam Zprávy.

Stejně jako obchody zůstávají naopak otevřené také služby, včetně kosmetických, kadeřnických salonů nebo solárií.

Vláda zároveň rozhodla také o kompenzacích pro podnikatele.

Podle vyjádření vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) bude pokračovat program Antivirus. Všechny zavřené obory tak mohou čerpat plné kompenzace mezd včetně odvodů. Provozovatelé také budou moci čerpat v rámci programu kompenzace na nájemné za poslední tři měsíce. Speciální kompenzační programy pak budou pro obory gastronomie a hotelnictví.

Ministr Havlíček na téma kompenzací pro zasažené podnikatele jednal už v neděli s prezidentem Asociace hotelů a restaurací Václavem Stárkem, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou, přítomen byl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. Jednání se účastnila také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), pod jejíž resort spadají například ubytovací služby.

Ti vládě navrhli hned několik variant kompenzací. „Pokud se vláda rozhodne uzavřít tyto provozy, pak je musí náležitě vykompenzovat. Po třetí vlně uzavření jsou již všechny provozy finančně vyčerpány,“ sdělil před tiskovou konferencí prezident asociace.

100 procent za mzdy

Vláda České republiky se po víkendovém jednání přiklonila ve větší části k návrhům představitelů postižených oborů. Podle vyjádření Havlíčka dojde ke stoprocentní kompenzaci veškerých mezd zaměstnanců včetně odvodů.

„Pro ubytovací služby jsme navrhovali kompenzace formou COVID Ubytování, tak jak probíhala na jaře. Částky budou vypláceny na pokoj a kapacitu. Mají pak podle nás zůstat v původní výši,“ popsal šéf asociace návrh na kompenzace před tiskovou konferencí.

I v tomto bodu čeští ministři v rámci kompenzací podnikatelům v gastru a hotelnictví vyšli vstříc. „Celkem se bude jednat o částku 10 miliard korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček během tiskové konference.

„Vzhledem k tomu, že cestovní ruch a stravovací služby dohromady generují do veřejných rozpočtů přibližně 125 miliard ročně, považujeme částku do kompenzací, vzhledem k současné kritické situaci, za přijatelnou,“ dodal Stárek pro Seznam Zprávy.

Vláda ohlásila také prodloužení programů COVID Nájemné a COVID Ubytování.

100 - 330 korun na pokoj

Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření na pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun.

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Vláda v pondělí rozhodla, že pro Česko bude od tohoto data platit přísnější čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES.

2,5 miliardy pro restaurace

Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID Gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno.

400 korun na zaměstnance

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda v pondělí schválila tři miliardy korun.

Podmínky programu COVID Nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytl na nájem slevu, jak tomu bylo u první výzvy. Maximální výše podpory bude deset milionů korun.

Reklama

Doporučované