Hlavní obsah

Hotely a restaurace zavřou v pátek. Na Štědrý den nenakoupíte

Foto: Vojtěch Veškrna

Obchody by na svátky měly zůstat zavřené.

Reklama

aktualizováno •

Vláda dnes rozhoduje o přechodu Česka na čtvrtý stupeň systému PES a o tom, zda a jak budou omezeny obchody, restaurace a služby.

Článek

Česká republika zavede přísnější opatření kvůli koronavirové epidemii. Vláda rozhodne o přechodu do čtvrtého stupně systému PES.

Podle informací, které Seznam Zprávy zjistily z vládních zdrojů, se kabinet chystá uzavřít hotely a restaurace, a to od tohoto pátku.

Ztráty, které toto opatření kvůli koronavirové pandemii způsobí, bude stát majitelům podniků kompenzovat. „Kompenzace budou stoprocentní,“ uvedl po jednání tripartity premiér Andrej Babiš. Dodal, že příští pondělí také projedná vláda prodloužení programu Antivirus.

Na stole byl původně návrh, aby uzavření přišlo už od úterý. V neděli večer kvůli tomu jednal ministr zdravotnictví Jan Blatný s premiérem Andrejem Babišem, ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem.

Nakonec tedy dospěli k závěru, že by podnikatelé měli dostat čas se na opětovné uzavření připravit.

Maloobchodu se přechod do čtvrtého stupně tímto způsobem nedotkne.

Otevřeny zůstanou všechny obchody, avšak za dodržení přísných hygienických podmínek. Především dodržení 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka, jako tomu bylo už v minulých dnech. Otevřeno budou moci mít i v neděli.

Novinkou však bude změna otvírací doby o Vánocích. Obchody běžně mohou mít na Štědrý den otevřeno do 12 hodin. Letos zůstanou na Štědrý den zavřené. Zavřeno bude i na Boží hod a na Štěpána. Do obchodu si lidé zajdou až od 27. prosince.

Na pondělní schůzce ministra Blatného se zástupci podnikatelů totiž zaznívaly argumenty, aby vláda nechala obchody otevřené jak během poslední adventní neděle, tak zejména v neděli 27. prosince, která přímo navazuje na tři sváteční dny a případné zavření by mohlo pro lidi znamenat problém i s nákupem nejnutnějších potravin.

Otevřené při dodržování hygienických podmínek by měly zůstat, na rozdíl od původního čtvrtého stupně PES, i služby, jako jsou kadeřníci či pedikérky.

Naopak se očekává, že od pátku by se opět mohly zavřít bazény, wellness a fitness centra. Podle zástupců podnikatelů by ale vláda měla přijít se zacílenými kompenzačními programy. U hotelů by se mohla kompenzace odvozovat od počtu pokojů a u restaurací podle počtu zaměstnanců. U wellness a fitness center by se program COVID-Nájemné mohl rozšířit i na další provozní náklady, jako je například elektřina, teplo či voda.

Z debaty mezi ministrem Blatným a zástupci podnikatelů podle Seznam Zpráv také vyplynulo, že by se měl celý systém nastavit na delší dobu než jen přes svátky - otevřeně se mluvilo o podpoře i během ledna.

Jasné zatím nejsou ani další podmínky k pohybu obyvatel, jako například zákaz vycházení ve večerních hodinách. Ve čtvrtém stupni by měl platit mezi 23. a 5. hodinou. Ve čtvrtém stupni se mění i povolené počty osob například na bohoslužbách, a to ze 30 na 20. Všechny tyto podmínky dnes odpoledne oznámí vláda.

Reklama

Doporučované