Hlavní obsah

Hotely otevřely, ale hosté se nehrnou. Hilton proto propouští ve velkém

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lidi přešla chuť cestovat, a proto některé hotely zůstávají poloprázdné i po svém znovuotevření. Krize dopadla také na známé hotelové řetězce, jako je Hilton. Stejně jako ostatní prodlužuje dovolené a propouští.

Článek

Pandemie naprosto utlumila cestovní ruch. Zavřené hranice a bezpečnostní opatření snížily poptávku po zahraničních dovolených. Krize dopadla také na jeden z největších hotelových řetězců Hilton.

Hotely Hilton se rozhodly ušetřit na zaměstnancích, propustí 2100 lidí na manažerských pozicích, což představuje 22 procent pracovních míst. Na konci března společnost nařídila svým zaměstnancům dovolenou a dočasně jim snížila mzdy. Řadě lidí také dovolenou prodloužila o 90 dní.

„Ještě nikdy ve 101leté historii hotelů Hilton náš průmysl nečelil takové globální krizi,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel hotelů Christopher Nassetta. Dodal, že byl svým rozhodnutím zničen.

Během pandemie zaznamenaly americké hotely ztráty ve výši přes 30 miliard dolarů (711 miliard korun).

Mnoho hotelů bylo znovu otevřeno a znovu přijímá rezervace, včetně hotelů Hilton. Ubytování však zůstávají poloprázdná. Asi šest z deseti hotelových pokojů zůstává neobsazených.

Podobně to vypadá i v luxusních hotelech Hilton v Tampa Bay na Floridě. Přes deset zdejších poboček mělo obsazeno první týden v červnu asi 41 procent pokojů. Resorty ve městě Orlando, které je oblíbené hlavně kvůli zábavním parkům jako Disneyland, měly ve stejnou dobu zaplněno jen 23 procent.

Krize zasáhla i ostatní známé řetězce. Mezi nimi jsou konkurenti Hiltonu Marriott a Hyatt. Marriott, největší hotelový řetězec na světě, který je mimo jiné nadřazenou společností hotelů Ritz-Carlton, musel v březnu propustit některé své zaměstnance. Minulý měsíc uvedl, že pandemie má na jejich podnikání ničivější dopad než finanční krize v roce 2008.

Řetězec Hyatt rovněž oznámil, že vzhledem k vysokému poklesu poptávky po cestování propouští 1300 zaměstnanců.

Hilton je jednou z největších hotelových sítí na světě. Zakladatel společnosti Conrad Hilton s hotelovým byznysem v roce 1919 a první hotel, který nesl jeho jméno, otvíral v roce 1925. Společnost má dva hotely v Praze, jsou jimi hotel Hilton Staré Město a Hilton Prague v Karlíně, který je se svými 791 pokoji největším hotelem v Česku.

Reklama

Doporučované