Hlavní obsah

Hotely usilují o přímé dotace. Vymění je za žaloby proti státu

Foto: Unsplash - Will Tarpey

Nejvíce poškozené jsou hotely a restaurace v baštách turismu – v Praze a v Českém Krumlově.

Reklama

Hoteliéři říkají, že jsou finančně zcela vyčerpáni a volají po přímých dotacích, které by pokryly náhradu škod. Celková částka by neměla překročit pět miliard. Program vymění za nárok vést potenciální soudní spory se státem.

Článek

Jedním z odvětví, nejvíce postižených pandemií, je cestovní ruch a s ním spojené hotelnictví. Ani dnes, když se život pomalu začíná vracet k normálu a hotely i restaurace mohou být otevřeny, nemají ubytovací zařízení jasnou vyhlídku do nejbližší budoucnosti. A vlastníci hotelů přemýšlejí, jak pokračovat dále.

Dotace místo žalob

Celá řada z nich uvažuje o žalobě na stát kvůli náhradám za vzniklé škody. „Samozřejmě, že se tyto hlasy mezi našimi členy objevují,“ řekl pro rádio Expres FM Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky. „Rozeslali jsme právní rozbor celé naší členské základně, ale domníváme se, že lepším způsobem by bylo vytvořit nějaký kompenzační program, který by budoucím žalobám zamezil. Ty by logicky zatěžovaly soudy i státní správu,“ uvedl.

Ohledně žalob na stát ve spojitosti s koronavirovu krizí dnes neexistuje ustálený právnický názor, jejich úspěšnost u soudu tedy není zcela jasná. Poškozeným by ale mohl pomoci rozsudek Městského soudu v Praze, který zrušil čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví, jež omezovala volný pohyb, maloobchod a služby.

„Nejlepší cesta, jak pomoci v současné době provozovatelům ubytovacích zařízení, kteří jsou prakticky na konci svých sil, je forma přímé dotace,“ míní Stárek. Podle něj by mělo dojít k vzájemně prospěšné dohodě vlády a provozovatelů ubytovacích zařízení.

Asociace premiérovi Babišovi nabídla dotační schéma pro všechny provozovatele ubytovacích služeb. Výměnou za finanční podporu by se provozovatelé měli zříct nároku na soudní spory se státem.

Antivirus a nájemné

Asociace si také nechala vypracovat průzkum škod, kde z předběžných výsledků vychází, že za jednu noc v jednom apartmánu podnikatelé tratí tisíc korun. Stárek ale upozorňuje, že se jedná o průměr a nelze ho aplikovat plošně.

Hotelům a restauracím již pomáhá program Antivirus, který do Česka zavádí tzv. kurzarbeit, a nově by měl pomoci i program Covid nájemné. V pondělí 15. června řekl vicepremiér Karel Havlíček pro ČT24, že spuštění celého programu je na spadnutí, do konce příštího týdne by měl již fungovat. Podnikatelé musí pro čerpání z programu splnit podmínku, že majitel objektu sníží nájemné o 30 procent, stát poté přispěje 50 procent a zbytek doplatí nájemce. Pokud podnikatel platí nájem přímo státu nebo městu, rovnou získá 80procentní podporu.

Asociace hotelů a restaurací ale volá po přímější finanční pomoci, která by měla být rozumným kompromisem obou stran. „Nejjednodušší cestou by bylo vytvořit program pro ubytovací služby,“ řekl rádiu Expres FM Stárek. Výše částky by podle něj nepřesáhla pět miliard korun. „Rozhodně nejednáme o úplném vykompenzování všech nákladů, ale spíše se snažíme najít rozumnou cestu, která je dneska i zákonně podložená, jak částečně sanovat náklady spojené s uzavřením, a tím tuto záležitost kompletně uzavřít,“ vysvětloval Stárek.

Reklama

Doporučované