Hlavní obsah

Hotely změnily taktiku. Na Čechy se musí jinak než na Číňany

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zamrzlý hotelový trh se dává do pohybu. Zájem je o Šumavu, moravské vinice a hory. Hitem budou letní pronájmy chalup, které zdražily asi o 1 500 korun za týden.

Článek

Hotely a penziony mohou opět po pěti měsících uvítat turisty. Do vířivky a bazénu sice zatím hosté nesmějí, okleštěné zůstávají i stravovací služby, ale hoteliéři i tak věří – jednak v to, že s dalším rozvolněním se zahřejí sauny a vířivky, a také v to, že během rozvolněného léta lidé utratí za ubytování co nejvíc peněz.

Na začátku dubna přišlo do hotelového rezervačního systému Previo v průměru sedm rezervací na jeden hotel týdně, ale minulý týden jich bylo už 24. Data o obsazenosti na léto vzrostla k 23. květnu ze 14,7 procenta na 22,7 procenta. Takže hoteliéři mají svou víru opřenou o solidně vypadající čísla.

Nejžádanější jsou pobyty v jižních Čechách (obsazenost 33 procent) a na jižní Moravě (29 procent), kde je největší zájem o hotely a penziony na Slovácku a v Lednicko-valtickém areálu.

Rovnoměrně přibývají rezervace na všech horách, trochu zaostávají jen Orlické hory a Jeseníky. „Při loňské obsazenosti už prakticky nebylo možné získat o prázdninách ubytování na víkend. Zdá se tedy, že by letošní léto mohlo být stejně plno jako loni,“ říká ředitel Previo Pavel Kotas.

Nejsou Asiaté, museli zlevnit

V hotelovém rezervačním systému rychleji než loni přibývají i rezervace do Prahy a Karlovarského kraje, tedy míst silně poznamenaných nedostatkem zahraničních turistů. Perné chvíle ubytovatelů, závislých na útratách cizinců a také kongresové turistice, ale zřejmě neskončily.

„Především hotely ve městech budou stále trpět nedostatkem klientely,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„O Prahu zájem není, upřímně řečeno, čekáme na návrat zahraničních turistů,“ říká Gabriela Zmeková, manažerka společnosti Bohemia Properties, která provozuje tři hotely v Praze a dva v Českém Krumlově. Malebné jihočeské město naopak přitahuje nebývalý zájem Čechů už dva týdny, kdy se objevily první informace o rozvolnění.

Firma provozuje dva největší hotely v Českém Krumlově – hotel Růže se 71 pokoji a hotel Oldinn s 50 lůžky. Typickou klientelu z předcovidové éry, tedy Asiaty, Američany nebo Kanaďany, suplují čeští turisté s nadprůměrnými příjmy. Hotely pandemie přinutila změnit koncept, protože Češi ve městě pánů z Růže stráví více času, ale utratí méně peněz. Hotely musely zlevnit a našince lákají na pobytové balíčky, sestavené například z gastro zážitků a venkovních aktivit, jako je návštěva památek.

„Dnes je možné pokoj pořídit už za cenu dva tisíce korun, před covidem jsme nešli pod tři tisíce za noc,“ uvedla Zmeková s tím, že hotely zlevnily v průměru asi o dvacet procent.

Rauty v současnosti není možné poskytovat a pro návštěvníky hotelů jsou dále zapovězené bazény, vířivky i sauny. Personál to hostům zatím kompenzuje nabídkou masáží.

Do hotelu s testem

Ubytovat v hotelech se může ten, kdo má negativní test na covid-19, povolený je také samotest provedený přímo na recepci. Host může testu uniknout, pokud prokáže očkování, případně prodělání nemoci, a tedy i dostatečnou hladinu protilátek.

„Od úterý 25. května se mění podmínky pro ubytovávání hostů v hotelech či penzionech tak, že k dosud platným možnostem prokázání bezinfekčnosti se přidává možnost využít i potvrzení o absolvovaném testu od zaměstnavatele, čestné prohlášení o otestování ve škole nebo absolvování antigenního samotestu přímo na místě. Zároveň se povinnost prokazovat bezinfekčnost nebude vztahovat na děti mladší šesti let,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Zakázán je samoobslužný bufet, to znamená nabídky občerstvení, kde si hosté sami nabírají jídlo na talíř. „Myslíme ale, že snídaňový bufet, kdy například obsluhuje kuchař, jídlo bude zakryté a porce oddělené, fungovat může,“ dodal Stárek.

Některé hotely i přes pondělní rozvolnění neotevřely. Liberecký hoteliér Lukáš Pytloun řekl, že rezervací je zatím velmi málo a otevřít se vyplatí až v létě.

Češi chtějí soukromí

Stejně jako loni řada Čechů upřednostní pobyt na chatách a chalupách. Zájem o jejich pronájmy je podstatně vyšší. Podle Marka Meitnera, jednatele kanceláře Tourtrend, jenž provozuje portál chatyachalupy.cz, jsou na léto plné ze 70 procent, což není v tuto dobu nic neobvyklého.

„Nejatraktivnějších objektů co do vybavení a ceny tolik nebude, ale nikdy jsme nebyli úplně vyprodaní. Kdo chce, pobyt si najde,“ uklidňuje.

Horší zpráva je, že pronájmy, kde hosté nemusejí řešit potvrzení o zdravotním stavu, meziročně podražily o 10 až 20 procent. „Týdenní pobyt vyjde zhruba o 1 500 korun dráž než před rokem. Nic dramatického to není, když se pobyt rozpočítá na více lidí,“ uvedl Meitner. Chaty a chalupy se obvykle pronajímají na týden nebo delší dobu a průměrný počet hostů se pohybuje od pěti do deseti.

Největší zájem je o dobře vybavené chalupy, které nabízejí například bazén, venkovní posezení, grilování, vířivku nebo další wellness služby. V hledáčku jsou především rekreační objekty v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Reklama

Doporučované