Hlavní obsah

Hotovo. Co nastane teď? ANO chce rozklížit Spolu, koalice slibuje jednotu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou přijíždí do štábu hnutí ANO.

Reklama

ANO chce jednat o možné vládě s jednotlivými stranami. Na straně dvou opozičních koalic ale chybí vůle. Chtějí novou vládu bez ANO a bez Babiše.

Článek

Andrej Babiš nebude mít sílu k sestavení kabinetu, který by měl většinovou parlamentní podporu. Většinu mají dvě opoziční koalice – Spolu a Piráti se Starosty. Spolu je navíc absolutním vítězem voleb.

Obě dvě opoziční koalice vyjadřují jasné odhodlání sestavit společnou vládu a ukončit éru Andreje Babiše jako premiéra a jeho hnutí coby vůdčí vládní síly. „Změna je tady, my jsme ji slíbili, my ji uděláme,“ slíbil lídr Spolu Petr Fiala.

Přesto hnutí ANO těží ze slibu prezidenta Miloše Zemana, že sestavením vlády pověří lídra nejúspěšnější strany. A tím je Andrej Babiš. Hrad už dokonce oznámil, že šéfa ANO zítra přijme. „Je to silný mandát, i prezident k tomu bude muset přihlížet,“ komentoval to Fiala.

Ze strany opozičních koalic ale zatím zní jednoznačné odhodlání držet jednotnou politiku a nenechat se rozdělit. Takto se vyjadřují i zástupci silnější koalice Spolu, složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Vyjednávací tým má být složen ze všech tří předsedů doplněných místopředsedy.

Třeba místopředseda lidovců Petr Hladík hovoří o slibu, který voličům dali ohledně konce vlády hnutí ANO s Andrejem Babišem. „Slíbili jsme to voličům a z toho nechceme couvnout,“ uvedl.

Podobně hovoří zástupci slabší koalice Piráti/STAN. „Naše koalice bude určitě postupovat společně a dostojí svému slibu, že s oligarchou se nevyjednává,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Sám Andrej Babiš zatím neřekl, jak bude postupovat, vyjádřil se ale například vicepremiér a středočeský lídr hnutí Karel Havlíček. ANO prý chce jednat o vládě se všemi stranami, nikoliv s koalicemi.

„Vše je zatím předčasné, my jsme do toho šli s pokorou a s pokorou přijmeme výsledky. Vypadá to, že je to hodně vyrovnané. Nebudu teď zatím komentovat žádné koalice,“ uvedl Havlíček.

Členové hnutí ANO už naznačují, že se pokusí rozklížit některou z opozičních koalic. „Zatím to vypadá, že nemáme většinu ve Sněmovně. Nemyslím si, že hnutí ANO zůstává osamoceno, uvidíme, jak budou fungovat strany, které se spojily do koalic,“ uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Na otázku, zda bude ANO nabízet ostatním stranám post premiéra, členové hnutí nechtějí odpovídat. „Co se týče postu premiéra, to je na rozhodnutí pana Babiše,“ dodal Vondráček.

Politolog Tomáš Lebeda upozorňuje na to, že hnutí ANO by bylo schopno vytvořit vládu pouze s ODS. Myslí si, že tato varianta zůstane pro občanské demokraty i do budoucna záložním plánem, kdyby preferovaná varianta vlády Spolu a Piráti/STAN zkrachovala. „Mohou to mít v záloze jako takového žolíka,“ uvedl Lebeda na adresu občanských demokratů.

Šéf SPD Tomio Okamura věří, že ani jeho hnutí není v jednání o vládě úplně ze hry. Doufá, že čas SPD teprve přijde. „Myslím, že ta povolební jednání budou mimořádně zajímavá. Je zcela evidentní, že pětikoalice nebude stabilní celé volební období,“ myslí si Okamura. Míní, že prý nakonec bude vytvořen „prostor pro prosazení volebního programu SPD“.

Reklama

Doporučované