Hlavní obsah

Housenka a mořská hvězdice v jednom. Vědci experimentují s novými miniroboty

Vědci vyvinuli nového minirobota.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Vědci z hongkongské univerzity představili robota inspirovaného přírodou. Robot, který se pohybuje jako housenka a přizpůsobivostí si nezadá s mořskou hvězdicí, má sloužit jako dopravce léků po lidském těle.

Článek

Honkongští vědci představili v prestižním časopise Nature Communications svůj vynález, kterým je robot podobný housence určený k dopravě léků po lidském těle. Vědci se při jeho výrobě inspirovali přírodou a především pak mořskými hvězdicemi. Ty mohou jak plavat ve vodě, tak chodit po písku, a to díky velkému množství malých nohou. Podobně proto vynálezci navrhli i robota. Ten díky řadě svých půlmilimetrových nohou dokáže unést i stonásobek své váhy a relativně snadno tak zvládne překonávat překážky.

Robot se také snadno adaptuje i velice nehostinnému prostředí, po kterém se pohybuje vysokou rychlostí. Vědci se nyní snaží vyrobit jeho verzi z rozložitelných materiálů. Robota pak čeká testování na zvířecích i lidských pacientech. Vědci předpokládají, že vynález najde uplatnění především v dopravě léků například do trávicí soustavy, ale také ve vykonávání určitých typů lékařských vyšetření. Robot je 17 milimetrů dlouhý, 7 milimetrů široký a 150 mikrometrů tlustý. Prozatím se vyrábí z hydrofobního chemického silikonu, do kterého jsou zapuštěny magnetické částice, díky nimž může být ovládán na dálku.

Reklama

Doporučované