Hlavní obsah

Houslista Šporcl vydává nové album a míří na turné

Pavel Šporcl vydal nové album a chystá turné.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Houslista Pavel Šporcl vydává vánoční album Christmas on the Blue Violin, které natočil s Královskou liverpoolskou filharmonií vedenou Sebastianem Lang-Lessingem. Hosty alba jsou český pěvecký sbor Boni pueri a harfistka Jana Boušková.

Článek

„Není to pro mě každoroční záležitost, je to moje první vánoční album plné vánočních písní a koled zkomponované vyloženě pro mě. Jestli není jediné, tak se jedná o jedno z mála vánočních alb instrumentálního charakteru,“ řekl Šporcl.

Turné, na které se Šporcl v brzké době chystá, dostalo název po mediálně nejznámějším díle houslaře Jana Špidlena, modrých houslích. Vlastníkem výjimečného nástroje je Šporcl od roku 2006. Barvu si vymyslel sám majitel. Nápad vznikl na houslovém semináři v Itálii, který byl věnován inovacím.

S Královskou liverpoolskou filharmonií v minulosti Šporcl spolupracoval už několikrát, ale nahrával s ní poprvé. „Byla to obohacující zkušenost. Podobně mne také nadchlo muzicírování s báječným dirigentem Sebastianem Lang-Lessingem a producentem Jonem Cohenem,“ uvedl Šporcl, který na album zařadil i svoji nejnovější kompozici, skladbu Modlitba.

Reklama

Související témata:

Doporučované