Hlavní obsah

Hovězí aféra: Proč ministr Toman rýpe do Poláků a co se stalo na ose Praha-Varšava

Reportéři Seznamu: S redaktorem Petrem Švihelem o velké hovězí lapálii.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Veškeré hovězí z Polska musí už čtvrtým týdnem projít před uvedením na český trh akreditovanou laboratoří, náklady na testy platí dovozce.

Článek

Závadné maso z Polska. Téma, kterým se v Česku „bavíme“ už déle než měsíc. Na začátku celé ságy stála tajně natočená reportáž polské televize z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde během noci poráželi nemocný dobytek. Záhy se ukázalo, že maso odtud putovalo do Česka. Následovaly kontroly a zjištění, že z jiných jatek zas do Česka dorazilo hovězí se salmonelou.

A zatímco prohledáváme mrazáky a přemýšlíme, co to vlastně jíme, stát se přetahuje s Varšavou i Bruselem, jak vlastně na volném trhu maso kontrolovat. A ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) bez důkazu obviňuje restaurace, že polské maso vydávají za argentinské, a pak zase obviňuje média, že jeho slova překroutila.

„Přitom je přesně zdokumentováno, co a kde ministr Toman řekl. Odehrálo se to v Poslanecké sněmovně na zemědělském výboru, který je veřejně přístupný. Panu ministrovi asi nedošlo, že by tam mohli být novináři, když to nebyla tisková konference. Takže jeho slova byla nejspíš zacílena na poslance, měla v nich zřejmě vzbudit nějaké obavy, přičemž Toman nečekal, že se dostanou ven,“ připomíná redaktor Seznamu Petr Švihel, který se aféře s hovězím od počátku věnuje.

Sešel se i s majitelem restaurace, na kterého Toman ukázal prstem. „Byl jsem tam v den, kdy se informace, že vydávají polské hovězí za argentinské, zveřejnila. V restauraci opravdu zvonily telefony, lidé odhlašovali rezervace, jiní volali s dotazem, co tam tedy servírují… Byli tam z toho dost zoufalí. Majitel říkal, že bude žalovat ministra nebo veterinární správu. Dosud je to ve fázi, kdy se stížnost připravuje. Nedávno jsem s majitelem mluvil a říkal mi, že chce mít všechno dobře podloženo, aby uspěl.“

Ministr zemědělství pak (kromě jiného) nařídil relativně rozsáhlé kontroly zaměřené na původ a kvalitu dováženého masa z Polska. Nakolik mohl v tvrdém postupu vůči polským výrobcům sehrát roli fakt, že dva klíčoví muži českého tažení – tedy ministr zemědělství Toman i premiér Andrej Babiš – mají zájmy v potravinářském průmyslu? Nemůže jít o střet zájmů?

„I na tyto argumenty jsem při rozhovorech s lidmi z branže narazil. Zmiňují právě to, že by dění mohlo pomoci českým výrobcům, českým zemědělcům,“ připouští Švihel. „A je zajímavé, že ministr Toman vždycky, když může, tak si najde příležitost polské výrobce poškodit. Nebo nějakým způsobem zkritizovat, trošku jim v očích české veřejnosti ublížit.“

Jsou to však české masokombináty, které u Poláků rády nakupují. I díky nižším cenám.

„No samozřejmě. Je to jedna část celého problému. Hovořil jsem s česko-polským řezníkem o tom, jakým způsobem lidé v Česku a v Polsku nakupují maso. A zmiňoval právě to, jak moc Čechy zajímají slevy. Dají na to, když je to levné. Když se z nějakého důvodu zlevní například drůbeží maso, tak ho vykupují po tunách, a když drží cenu relativně vysoko, tak jim to stojí na obchodech… Čili praktika, že Češi mají rádi opravdu velice levné zboží, je jedním z důvodů, proč se to celé děje.“

Jak spor o maso poškodil česko-polské vztahy? Jak konkrétně se napětí na lince Praha-Varšava projevilo? I to vylíčil Petr Švihel v rozhovoru s novinářkou Sabinou Slonkovou v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže. Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE. A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 12. 3. 2019 (celý pořad): Web jako nástroj k ničení byznysu. Velká hovězí patálie. A pohled za kulisy soudů s Janou Nečasovou Nagyovou.Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované