Hlavní obsah

Hovězí bych v supermarketu nekoupila. Kreativní šéfkuchařka Ambiente nejen o „polském masu“

Dvě minuty z Výzvy s Janou Bilíkovou: O kvalitním masu a kauze „polské hovězí“.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zkušenosti s vařením sbírala v nejlepších restauracích světa, včetně těch, které se honosí dvěma nebo třemi michelinskými hvězdičkami. „Pokud chce člověk jíst kvalitní věci, musí se zajímat o jejich původ,“ říká Jana Bilíková.

Článek

Aféra s masem z nemocných krav, které se v únoru dostalo do několika evropských zemí včetně Česka, výrazně poškodila pověst Polska. „Není to systémová chyba, ale pochybení jedinců,“ komentuje ve Výzvě kauzu kreativní šéfkuchařka restaurační sítě Ambiente Jana Bilíková.

Nekvalitní maso podle ní běžný zákazník pozná jen těžko: „Je to podobné, jako se ptát, jak poznat kvalitní víno v supermarketu. Většinou tam takové není. Nechci to zobecňovat, ale v supermarketu maso zásadně nekupuji. Šla bych do menších masen, kde znáte majitele a víte, odkud maso pochází.“

Celý pořad Výzva s Janou Bilíkovou:

Výzva s Janou Bilíkovou: O stážích v michelinských restauracích i práci kreativní šéfkuchařky Ambiente.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Pražská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která patří do sítě Ambiente, nedávno obhájila michelinskou hvězdu. Kreativní kuchařka Ambiente Bilíková ve Výzvě mluví i o tom, jaké restaurace v Česku by si zasloužily podobné ocenění.

„V Olomouci je to určitě restaurace Entrée a v Brně mám moc ráda Atelier. Shodou okolností šéfkuchaři obou těchto restaurací pracovali ve stejné michelinské restauraci v Londýně, byli tam na zkušené,“ doporučuje Bilíková.

Co obnáší práce kreativní šéfkuchařky v řetězci těch nejlépe hodnocených restaurací v Česku? Jak těžké je dostat se na stáž do michelinské restaurace? A spolupracují spolu špičkoví čeští kuchaři, nebo mezi nimi panuje rivalita?

Podívejte se na celou Výzvu s Janou Bilíkovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované