Hlavní obsah

Hra, jak umřít na internetu. Mrazivý příběh prvního youtubera

Závislost na internetu je stejná jako každá jiná.

 

Reklama

Mrazivá výpověď o osudu první české internetové celebrity Michala Kolesy. Pusťte si ukázku ve videu.

Článek

Michal Kolesa patřil k prvním youtuberům a byl také první celebritou českého internetu. Byl také prvním známým případem chorobné závislosti na virtuálním světě.

„Funguje to jako návykové látky, tedy ve fyziologické rovině. Každý like, každá zpráva v nás vyvolává libé pocity,“ reagoval na jeho příběh vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský, když ve studiu Seznamu hovořil o nástrahách internetové závislosti.

O tragickém příběhu Michala Kolesy, který v 29 letech skončil smrtí, vznikla ve spolupráci Seznamu a Studia Ypsilon hra #jsi_user. (Pusťte si video nahoře v článku.)

„Je to mrazivá výpověď. Zvlášť když si uvědomíte, že 99 procent textu není výtvorem scenáristy, ale jde o zcela reálnou komunikaci na internetu,“ říká Peter Porubský.

Režisér inscenace Braňo Holiček chce podle svých slov ukázat, že lidé žijí stále více virtuální život namísto reálného.

„Chceme upozornit, že svět není složený jen z jedniček a nul, ale rozhodně jsme nevytvořili ani školní besídku na téma děti na internetu. Představení #jsi_user v tomto smyslu není jemné nebo korektní, protože svět kolem internetu sám takový není,“ uvedl režisér. (Rozhovor s ním i s ukázkami představení si pusťte ve videu nahoře.)

Po třech letech od uvedení se tvůrci rozhodli záznam hry zpřístupnit zdarma na internetu. Od tohoto týdne je dostupná na internetové televizi Stream.cz ZDE.

Bezpečnému chování na internetu a především kyberšikaně u dětí se věnovalo speciální studio Seznam Zpráv. S expertem na bezpečnost Filipem Chytrým, který aktuálně působí v Silicon Valley, Martinem Kožíškem, manažerem pro internetovou bezpečnost Seznam.cz nebo Peterem Porubským z Linky bezpečí:

Studio Seznam Zprávy: Jaké hrozby se skrývají na internetu?

Reklama

Související témata:

Doporučované