Hlavní obsah

Hra na černého Petra. Jiskření mezi ANO a ČSSD kvůli koronaviru

Foto: vlada.cz

Vláda Andreje Babiše neustále opakuje, že je třeba táhnout za jeden provaz. Sama se tak moc nechová.

Reklama

Koalice už jednu těžkou zkoušku v čase krize ustála, když se ministři ČSSD a ANO přeli kvůli vyhlášení nouzového stavu a svolání Ústředního krizového štábu. Rozepře ale stále pokračují, minimálně na sociálních sítích.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše oficiálně stále mluví o tom, jak v krizové době, vyvolané pandemií nového typu koronaviru, táhne za jeden provaz. A vyzývá k tomu celý národ. Stačí se ale chvíli brouzdat po sociálních sítích, aby bylo zřejmé, že deklarovaná soudržnost kabinetu má mnohdy povážlivé trhliny.

S postupující nákazou a s přibývajícími problémy roste hlavně na Twitteru četnost menších i větších výpadů mezi ministry za ANO a ČSSD.

Nejvíce to sociálním demokratům už delší dobu jiskří s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. A to kvůli distribuci ochranných pomůcek.

Na Vojtěcha se už před týdnem valila vlna kritiky hlavně z krajů, kdy například hejtman Pardubického kraje za ČSSD Martin Netolický přímo žádal ministrovo odvolání kvůli nezvládnuté distribuci. A nahrazení náměstkem Romanem Prymulou.

„Pane premiére, prosím. Jediný, kdo v této zemi je schopen řídit tuto krizovou situaci, je pan náměstek Prymula. Je podle mě na čase, aby řídil celý resort. Omlouvám se za emoce, ale takto to již nejde,“ uvedl Netolický na své facebookové stránce.

Po minulém víkendu se způsob závozu změnil a fakticky vše má teď pod palcem resort vnitra v čele se sociálnědemokratickým předsedou Janem Hamáčkem. Kromě fakultních nemocnic, které si zdravotnictví stále zásobuje samo.

Nové situace využil Adam Vojtěch k protiofenzivě, kdy právě na vnitro v pátek svalil přetrvávající nedostatek roušek a respirátorů v domovech seniorů a dalších ubytovacích zařízeních z oblasti sociálních služeb.

Odrazil tím předchozí kritiku ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové, která na Twitteru napsala, že dlouhodobě po Ministerstvu zdravotnictví požaduje dezinfekci a další ochranné pomůcky.

Jde zjevně o to, kdo za vzniklou situaci případně ponese politickou odpovědnost. Právě mezi nejzranitelnějšími seniory se koronavirus začal nyní hojně šířit, což všichni experti považují za obrovské riziko. I z hlediska možného náporu na zdravotnický systém.

Ministerstvo zdravotnictví následně přijalo mimořádná opatření, aby se přenos infekce v domovech seniorů zbrzdil.

Výklad z vnitra

Do šťouchanců mezi ANO a ČSSD se zapojila i ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (nestranička, ve vládě za ANO), když zdůvodňovala změnu legislativního podkladu u vydaných vládních opatření. Babišův kabinet v minulých dnech bez upozornění přestal vázat zákazy a nařízení v souvislosti s nákazou COVID-19 na krizový zákon a nově je podřídil zákonu o ochraně veřejného zdraví. Tím se podle právníků stát vyvazuje z povinnosti hradit podnikatelům škody.

Alena Schillerová veřejně prohlásila, že výklad ohledně výplaty škod je v obou případech totožný, nic se nemění, přičemž tvrdila, že vychází z podkladů Ministerstva vnitra. Hamáčkův resort se ale k žádné takové analýze nehlásí.

Babiš a Hamáček v klidu?

Samotný předseda ANO a premiér Andrej Babiš se do těchto přestřelek nyní nezapojuje, alespoň oficiálně. Tradičně zdrženlivý je i vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (nestraník, ve vládě za ANO), jehož twitterový účet se od počátku omezuje jen na ryzí faktografii, bez jakýchkoliv osobních komentářů.

Premiér Babiš v minulých dnech dokonce překvapil opakovaným poděkováním koaličnímu kolegovi Hamáčkovi za zprostředkování dodávek ochranných pomůcek z Číny. I Hamáček se snaží na veřejnosti držet jednotnou koaliční linii, ačkoliv i on se už několikrát nepřímo vymezil vůči Adamu Vojtěchovi. To, když uvedl, že by vnitro bylo schopno převzít veškerou distribuci ochranných pomůcek, zvládlo by to prý i bez Ministerstva zdravotnictví.

K o poznání tvrdším soubojům došlo v první polovině března v zákulisí, během jednání vlády. Nejdříve ohledně vyhlášení nouzového stavu, kdy Hamáček chtěl, aby se tak stalo už 2. března (nakonec byl vyhlášen až 12. března).

Další střet se odehrál v neděli 15. března, kdy vláda jednala o svolání Ústředního krizového štábu a také o tom, kdo bude v jeho čele stát. Babiš chtěl Vojtěchova náměstka Prymulu, správně měl podle starých pravidel být v čele ministr vnitra Hamáček.

ČSSD byla ale zástupci ANO přehlasována. Hamáček později přiznal, že to bral jako vyjádření nedůvěry a za normálních okolností by rezignoval, což by velmi pravděpodobně vedlo k rozpadu vlády.

Nakonec se ANO a ČSSD přes tuto velkou krizi přenesly, ale je zjevné, že příměří nemusí trvat věčně.

Další soudržnost vládního týmu bude odvislá od vývoje epidemie. Když nad ní vláda neztratí kontrolu, může přes veškeré problémy pokračovat.

Pokud by se ale infekce začala navzdory všem přísným opatřením vymykat kabinetu z rukou, lze i mezi ministry očekávat tradiční sebezáchovnou politickou hru na černého Petra s hledáním obětního beránka.

Reklama

Doporučované