Hlavní obsah

Hra o brexit pokračuje. „Jestli neodejdeme teď, bude to katastrofa,“ říká bývalý britský europoslanec

Foto: Wikimedia Commons/EU2017EE Estonian Presidency Follow

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Shodli jsme se na návrhu brexitové dohody. Překvapivá zpráva, kterou v úterý s odvoláním na obě strany přinesl britský server The Guardian. Do finální podoby rozvodové dohody s Evropskou unií má Velká Británie ještě daleko, i přesto jde o průlomové oznámení. Země je tak zase o kus blíž slibovanému odchodu z EU na konci října.

Článek

K vzácné shodě mělo dojít po ústupcích, které britský vyjednavačský tým udělal ve prospěch unijních požadavků ohledně irské hranice. Ta byla dosud jednou z největších překážek.

Podle zdrojů The Guardian se stranám podařilo sladit postoje a shodnout se na vytvoření celní kontroly mimo pevninu. Severní Irsko by tak zůstalo v celní unii, čímž by se zachovala dosavadní průchodnost hranice s Irskou republikou. Nejde o novou nabídku – stejnou měla na stole i bývalá premiérka Theresa Mayová. Ta ovšem k celním hranicím na vodě řekla, že jde o obchod, který nemůže přijmout žádný premiér.

Současný předseda britské vlády Boris Johnson ale ještě nemá vyhráno. I kdyby se mu podařilo ukonejšit evropskou stranu a dosáhnout přijatelné podoby brexitové dohody, čeká ho ještě těžký boj na domácí půdě.

Severoirská unionistická strana DUP, která zajišťovala parlamentní většinu kabinetu Theresy Mayové, se na dohodu obsahující setrvání Severního Irska v celní unii netváří. „Je zapotřebí další práce,” napsala DUP v prohlášení k současnému návrhu, které včera večer zveřejnila britská BBC. Johnson může podle Guardianu narazit také u radikálních zastánců brexitu z řad vlastní Konzervativní strany.

Dohoda musí vzniknout do půlnoci

Jednání v Downing Street pokračovala do noci. Objevily se zprávy, že DUP dostala – jako náplast – nabídku multimilionového balíku investic ze stran EU, Dublinu i Londýna. Informoval o tom list The Irish Times.

A vyjednává se dál i v Bruselu. Johnson by rád oficiální verzi textu představil na nadcházejícím summitu šéfů států a vlád Evropské unie, který v Bruselu začne už ve čtvrtek. Hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier proto určil deadline. Pokud má být dohoda schválena v příštích dnech, musí jí týmy dosáhnout do středeční půlnoci.

Někteří úředníci jsou ale skeptičtí. „Nejsou to Irové, kdo má uzavřít tu dohodu,” ozval se podle The Guardian nejmenovaný vysoce postavený francouzský činitel. „Ano, zlepšilo to atmosféru, ale záleží na obsahu, ze kterého jsme zatím nic neviděli. Ať to je cokoliv, chceme to prostudovat velmi detailně,” dodal.

Němečtí vládní úředníci zase uvedli, že dosáhnout dohody ještě tento týden je ambiciózní cíl. Podle nich by mohlo vyjednávání technikálií zabrat ještě další dva měsíce, pokud tedy Británie neudělala dostatečně výrazné ústupky.

‚Nedosáhnout brexitu by byla katastrofa’

Podle bývalého britského europoslance Andrewa Duffa je dosažení rozvodové dohody nevyhnutelné. Británie by měla EU opustit, ať už Johnson text představí v tomto týdnu, nebo v tom příštím na zvláštním summitu Evropské unie k brexitu. „Nebude ale možné dokončit do konce října všechny legislativní záležitosti v britské Dolní sněmovně nebo tady v Bruselu,” řekl Seznamu Duff, který v současnosti působí jako prezident iniciativy Spinelli Group. „Bude tedy potřeba technické prodloužení lhůty, řekněme, o měsíc,” dodal.

„Johnson očividně, jakožto premiér Británie, tlačí na Dolní sněmovnu. To podle mě Brusel musí ocenit, protože kdyby jen žádal o další a další odklad, Dolní sněmovna by už nebyla pod takovým tlakem a nedošlo by k žádnému rozuzlení,” míní Duff s tím, že nedosáhnout brexitu by byla katastrofa.

Podle bývalého europoslance byla chyba, že Británie neodešla z Unie na jaře. „Snažil jsem se tehdy vysvětlit, proč by to bylo špatně. Ale stalo se – a Dolní sněmovna to prostě vzdala,” řekl Seznamu k neúspěšnému odchodu Británie z EU na konci letošního března. „Průmysl a další sektory byly už tehdy připraveny odejít, daly do toho hodně peněz. A odložení by bylo velmi drahé,” podotýká Duff.

Ředitel bruselské kanceláře Nadace Roberta Schumana Eric Maurice upozornil, že ačkoliv obě strany se snaží o kompromis, vyjednávání není u konce. „Ještě samozřejmě může dojít k nehodě – doladění právních detailů může celý proces vykolejit, britská politika by pak byla nepředvídatelná,” řekl Seznamu.

„Vývoj vyjednávání v tomto týdnu je návratem k racionalitě, tedy po týdnech Johnsonova vyhrožování odchodem bez dohody. Ten by ale mohl z dlouhodobého hlediska poškodit jeho budoucí volební kampaň a premiérské křeslo,” myslí si Maurice. Jednání, která teď probíhají, se tak podle něj obejdou bez většího politikaření: „Pro EU je nejdůležitější vyhnout se brexitu bez dohody a mít jasno v dalších postupech, které by nenarušily fungování Unie. A pro Johnsona je zásadní vyhnout se dalšímu odkladu bez konkrétní vidiny brexitu.”

Reklama

Doporučované