Hlavní obsah

Hra o hackera Nikulina. Advokáti využili poslední možnost, jak uniknout Američanům

Rusko stupňuje nátlak na Českou republiku kvůli vydání hackera Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Podle informací Ministerstva spravedlnosti pro Seznam podali advokáti stížnost k Nejvyššímu soudu v Brně,

Článek

Právníci Rusa Jevgenije Nikulina, který byl zadržen v Česku na základě mezinárodního zatykače kvůli podezřením z hackerských útoků, využili poslední možnost, jak zkusit zabránit vydání do Spojených států.

Podle informací Ministerstva spravedlnosti pro Seznam podali stížnost k Nejvyššímu soudu v Brně, ve které žádají, aby byl z Nikulinova případu vyloučen jeden ze soudců, již řešili jeho vydání do USA.

O Nikulinovo vydání usiluje vedle USA i Rusko.

S vydáním do Ruska je Nikulin svolný, vydání do Ameriky loni postupně povolil jak Městský soud v Praze, tak potom i vrchní soud, a rozhodnutí je pravomocné.

Pokud by Nejvyšší soud některého ze soudců z věci vyloučil, o vydání Nikulina do USA by se zřejmě muselo rozhodovat znovu.

Video: Záběry ze zatčení Jevgenije Nikulina

Proč se Nikulin nechal chytit.

Ruský tisk zasahuje

O Nikulinův případ se v těchto dnech začala zajímat ruská média.

List Izvěstija přinesl v článku s titulkem Pomalá smrt v českém vězení informace o tom, že Nikulinovo zdraví se zhoršilo a české úřady neberou v potaz jeho bolesti.

Ministerstvo spravedlnosti i Vězeňská služba informace popřely.

Rusko stejně jako USA o vydání Nikulina také usiluje. Chce jeho vydání do Ameriky za každou cenu zabránit. Zástupci ruské ambasády nechyběli u žádného soudního jednání.

Konečné rozhodnutí, zda a kam bude Nikulin vydán,  je na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Ten podle ministerstva nemusí ani čekat na to, jak se Nejvyšší soud k novému podání Nikulinových obhájců postaví.

Může však na toto rozhodnutí počkat - zda počká nebo ne, k tomu se ministerstvo na dotaz Seznamu nevyjádřilo.

Video: Americké úřady poslaly do Česka Nikulinovu obžalobu

Obžaloba na Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Po ruských hackerech Amerika jde

Americká média informují, že o vydání Rusů podezřelých z hackerských útoků v současné době tamní úřady usilují ve více evropských zemích. Kromě České republiky jde o Lotyšsko, Španělsko, Řecko nebo Finsko.

Žádný z podezřelých není viněn přímo z ovlivňování amerických prezidentských voleb. Americké ministerstvo spravedlnosti ale opakovaně činnost hackerů spojuje s ruskou tajnou službou.

Tomu odpovídá i americká obžaloba v Česku vězněného Jevgenije Nikulina. FBI ho viní z hackerských útoků na sociální sítě, jejichž prostřednictvím údajně získal přístupové údaje uživatelů těchto sítí. Ty pak podle americké žaloby předal dalším hackerům. A teprve oni, už zcela nezávisle na Nikulinovi, podle Američanů údaje využili mimo jiné při útocích na volební štáb prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nemá pro svoje rozhodnutí o vydání Jevgenije Nikulina stanovenu žádnou zákonnou lhůtu.

Jestli Česká republika Rusa vydá a zda to bude do Ruska, nebo do Ameriky, o tom může rozhodnout třeba za týden, nebo také za rok. Sám ministr přitom rovněž může podat stížnost k Nejvyššímu soudu. Na tu má ale lhůtu, a to do 20. března.

Reklama

Doporučované