Hlavní obsah

Hra o všechno. O dalším osudu Fillona se rozhodovalo pod Eiffelovkou

Francois Fillon zatím pokračuje v kampani.

 

Reklama

Francois Fillon zatím pokračuje v kampani. Rozhodnutí záviselo na nedělním setkání s příznivci na prostranství u Eiffelovy věže. Fillonovu kandidaturu dále ohrožuje finanční skandál a také odchod jeho nejbližších spolupracovníků. Francouzská pravice svolala krizové setkání.

Článek

„Shromáždění je pro něj hrou o všechno,” komentovala mítink francouzská média. Fillonovo rozhodnutí, zda se bude i nadále účastnit klání o Elysejský palác, podle nich záviselo na dnešním setkání s jeho podporovateli. Přišlo jich dost, několik tisícovek. Francois Fillon tak zatím ve své volební kampani pokračuje.

Fillon byl podle svého okolí od začátku přesvědčen, že ho na Trocadéro přijde podpořit hodně lidí. Nebyl ochoten do hry pustit svého „náhradníka” Alaina Juppého, jelikož se domnívá, že by jeho kandidatura francouzskou tradiční pravici pouze oslabila, protože by část voličů přešla do tábora krajně pravicové Marine Le Penové.

ČTK nicméně upozorňuje, že podle posledních průzkumů by Juppé volby nejspíš vyhrál, zatímco Fillon by nepostoupil ani z prvního kola. To se odehraje 23. dubna, dva nejsilnější kandidáti postoupí do rozhodujícího duelu. Je vypsán na 7. května.

Do vypuknutí skandálu byl přitom Fillon považován za jasného favorita francouzských prezidentských voleb.

Zástupci francouzské pravice se mají v pondělí sejít na krizovém jednání a dohodnout se na dalším postupu. Rozhodnutí musí padnout do 17. března, kdy se uzavře možnost přihlásit kandidáta do voleb. Francois Fillon tak ještě nemá vyhráno.

Penelope skutečně pracovala

Skandál, který Fillona ohrožuje, vypukl koncem ledna. Francouzký týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela (a později jeho kolegy) v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také vyplácel své děti, zaměstnal je jako své asistenty. Důkazy, že by rodinní příslušníci odváděli jakoukoli skutečnou práci, přitom chybí.

Penelope Fillonová v nedávném rozhovoru - prvním od vypuknutí aféry - prohlásila, že pro svého manžela tvrdě pracovala a plat jí náleží jako komukoli jinému.

„Potřeboval někoho, kdo provede jeho plány. Kdybych to nebyla já, musel by zaplatit někomu jinému, tak jsme se rozhodli, že to budu já," řekla nedělníku Le Journal du Dimanche.

Fillona ovšem oslabuje nejen tento skandál. V posledních dnech ho opustila řada nejbližších spolupracovníků a spojenců. Je podle nich příliš zatvrzelý a svou neústupností vede pravici k volební porážce. Minulý týden se navíc ukázalo, že mu reálně hrozí obvinění ze zneužití veřejných financí.

Reklama

Doporučované