Hlavní obsah

Hraboši dál decimují pole, způsobili škody ve výši dvou miliard

Klíčový z hlediska dalšího růstu populace hrabošů bude květen.

Reklama

Populace hrabošů je v letošním roce opět velmi vysoká. Zemědělci se připravují na další kritické léto. Zemědělský svaz registruje škody ve výši dvou miliard.

Článek

Po loňském roce, kdy hraboš polní zdecimoval pole napříč Moravou i Čechami, se zemědělci chystají na další kalamitní rok. „Škody očekáváme v řádech miliard,“ řekl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Podle informací z Ministerstva zemědělství je současný celorepublikový průměr výskytu hrabošů na desetinásobku jarního prahu škodlivosti.

Hrabošům nejvíce pomohla letošní teplá zima. „Zima se sněhovými srážkami, která právě tajícím sněhem dokáže nejvíce zredukovat počty polních škůdců, už dva roky po sobě nepřišla,“ uvedl Pícha.

Pro populaci hrabošů bude rozhodující květen. „Lze očekávat přesun hrabošů na pozemky vzešlých jařin, hlavně ječmen, a rychlý nárůst jejich početnosti na těchto pozemcích, pokud nedojde k účinnému opatření,“ popsal mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zemědělství proto opět povolí využití celoplošného jedu Stutox II. Jeho aplikace ovšem v loňském létě způsobila také úhyn několika dalších zvířat. Šlo například o čápy, jejichž potravou je právě hraboš polní. Podle Bílého je ale při dodržení stanovených podmínek aplikace zasažení dalších necílových druhů zvířat jen minimální.

Ministerstvo se snaží hledat další účinné postupy pro hubení hrabošů. „Nadějnou metodou dále eliminující riziko se jeví využití podpovrchových aplikátorů rodenticidu takzvaných hraboších pluhů,“ dodal Bílý.

Podle zemědělců je nejefektivnější obranou proti škůdcům, jako je hraboš, zpracování půdy. „Je to ale možné pouze v době vegetačního klidu. Taková opatření ale musí být podpořena i přírodou, která v posledních letech příliš nepomohla,“ uvedl Pícha.

Ministerstvo zemědělství upozorňuje i na další problémy, které může hraboš polní způsobit. „Hraboši se šíří k lidským obydlím a poškozují zahrady. Na mnoha místech mohou být také zdrojem nejrůznějších závažných nákaz,“ dodal Bílý.

V loňském roce byla postižena prakticky celá Morava, Vysočina a částečně i východní Čechy. „V březnu byl zaznamenán nárůst ve Středočeském, Olomouckém a zejména v Pardubickém kraji,“ uvedl vedoucího Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity Josef Suchomel.

Reklama

Doporučované