Hlavní obsah

Hraboši se vrátí. A budou ničit česká pole. Pomohly by holomrazy

Zasněžená zima hrabošům přeje. Vrstva sněhu je ukryje před zimou i dravci.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po loňském kritickém létě, kdy enormně vysoká populace hrabošů likvidovala úrodu, se zemědělci obávají letošního roku.

Článek

Škodili vloni a škodit budou i letos. Zejména tam, kde jich bylo nejvíc. Řeč je o hraboších. Statistiky ukazují, že hraboši se množili ještě na konci roku. Nejvíce jich je na jižní Moravě. Právě v nejvíce kritických místech je možné, že hraboši budou škodit i v letos. Odhadnout, jak bude vypadat tento rok, je ale podle odborníků těžké.

Důležitou regulační podmínkou pro výskyt hrabošů je totiž počasí v zimě. „Pokud napadne hodně sněhu a vytvoří se izolační vrstva, to hrabošům bude vyhovovat a budou dobře přežívat. Reprodukci sice na zimu zastaví, ale budou připraveni na jaro. Pod sněhem se k nim nedostanou predátoři, zároveň nevymrznou, protože pod zemí budou mít stabilní teplotu, i když nad sněhem mrzne,“ řekl vedoucího Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity Josef Suchomel.

Naopak zima bez sněhu, holomrazy nebo časté deště je pro hraboše nepříznivé počasí. „Hraboši bez izolační vrstvy sněhu nachladnou a budou hynout,“ dodal Suchomel. Podle něj ale populace hrabošů klesne i v případě, že jim zima bude přát. V letošním roce byla totiž jejich reprodukce na vrcholu. „Je přirozené, že po přemnožení počty zase klesnou, jen nelze říci, jestli to bude hned tento rok nebo třeba až v dalších letech,“ dodal.

Diskuzi vyvolalo hubení hrabošů celoplošným jedem Stutox II. „Trávení tímto jedem je zákonem povolené a je účinné, hlavně v období sucha, které jsme v létě měli,“ řekl Suchomel. Přitom právě jed Stutox II zahubil nejen tisíce hrabošů, spolu s nimi ale také zajíce a orly, jejichž potravou jsou právě hraboši.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělství (ÚKZÚZ) schválil výjimku, která oproti předchozím rokům umožnila zemědělcům aplikaci jedu nejen do nor, ale také celoplošně. Výjimka však platila pouze na pozemcích, které byly označeny jako kalamitní z hlediska výskytu hraboše polního.

Otázkou využití celoplošného jedu na trávení hlodavců se zabývá vláda. Řeší také náhrady škod způsobené hraboši. „Mimořádně složitá situace je v místech s výskytem chráněných druhů, zejména křečka a sysla, kde je nezbytné stanovit jasný mechanismus náhrady škod za požadovanou restrikci vzniklou v důsledku dodržování specifických podmínek,“ uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Právě využití Stutoxu II je pro zemědělce v situaci, jaká nastala vloni, neúčinnější metoda. Ministerstvo zemědělství doporučuje i další postupy. „Zemědělci se musí snažit situaci zvládnout vhodnou agrotechnikou, to znamená střídat pěstované plodiny, využívat dostatečně hlubokou orbu. Ovšem všechna tato opatření nemusejí při extrémním výskytu stačit,“ uvedl Bílý.

Přemnožení hlodavců je problém i pro vinaře. „Proorání meziřadí a použití Sutoxu pomáhá k jejich eliminaci, ale není ve všech polohách všelékem. Někteří vinaři budují ve vinicích bidýlka, na která mohou usedat draví ptáci, a i tímto způsobem napomáhají ke snížení počtu přemnožených hrabošů,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Reklama

Související témata:

Doporučované