Hlavní obsah

Hrabošů ubylo, takzvaný práh škodlivosti ale stále vysoce překračují

Ilustrační fotografie.

Reklama

V březnu proti únoru celorepublikově klesly populace hrabošů o 27 procent, odborníci zjistili 478 aktivních východů z nor na hektar. Stejně ale populace hrabošů přesahují desetinásobně tzv. jarní práh škodlivosti.

Článek

Nárůst aktivity zaznamenali odborníci ve Středočeském, Olomouckém a hlavně v Pardubickém kraji, sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Situace je podle Krškové srovnatelná s loňským jarem, kdy bylo touto dobou průměrně 513 aktivních východů z nor na hektar. „Při této intenzitě výskytu hrabošů jsou ohroženy nejen porosty ozimů, ale i porosty jarních plodin, které představují šťavnatý, a tedy velmi atraktivní zdroj potravy,“ dodala mluvčí.

Nejrychleji populace aktuálně vzrostla v Pardubickém kraji, letos by mohl být hraboš hodně aktivní v Čechách. Stále je ale nejohroženější jižní Morava. „Zda se budou škody, způsobené hrabošem polním v loňském roce, opakovat, rozhodne až rozvoj jeho populací v průběhu měsíců května a června,“ říká mluvčí.

Ze škod způsobených hrabošem se loni stalo politikum. Ústav loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a Ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nyní zkontrolují pozemky, na kterých si požádá zemědělec o aplikaci jedu, pracovníci ústavu. Zjistí, zda je tam hraboš doopravdy přemnožený.

V lednu se objevily informace, že ve Slezské nemocnici v Opavě se za posledního půl roku léčilo šest pacientů s nebezpečnou krvácivou horečkou. Obvykle to byl jeden až dva případy za rok. Závažné virové onemocnění přenášejí na člověka jen drobní hlodavci.

Reklama

Doporučované