Hlavní obsah

Hráč NBA odmítá jet do Londýna. Bojí se, že ho zavraždí

Hráč NBA tureckého původu Enes Kanter se bojí o život a odmítá jet do Londýna.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Basketbalista Enes Kanter, který ostře kritizoval režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, se bojí na zápas vycestovat z USA. Existuje podle něj reálná hrozba, že bude v Británii zavražděn.

Článek

Hráč basketbalové NBA Enes Kanter nepojede se svým týmem The New York Knicks do Londýna, protože se bojí, že by ho turecký prezident Erdogan mohl nechat zavraždit. Kanter je původem Turek. V minulosti otevřeně kritizoval Erdoganovu vládu. Informovala o tom americká televizní síť ESPN.

„Bohužel nemohu jet do Londýna se svým týmem kvůli tomu šílenci Erdoganovi. Existuje totiž možnost, že bych byl zavražděn. Štve mě, že podobná věc ovlivňuje moji basketbalovou kariéru. Chci svému týmu pomoci k vítězství, ale kvůli tomu šílenci, maniakovi a diktátorovi nemůžu do Londýna vycestovat a dělat svou práci,” řekl Kanter americkým médiím.

Když se ho novináři ptali, jestli vážně věří tomu, že by mohl být zavražděn, odpověděl: „Snadno. Oni mají v Británii hodně špionů. Jednoduše by mě mohli zavraždit.”

Kanter také věří, že turecká vláda v minulosti znepříjemňovala život jeho otce, kvůli basketbalistovu kritickému postoji vůči Erdoganově vládě. V roce 2017 byl Kanterovi odebrán turecký pas a hráče zadrželi na rumunském letišti v Bukurešti.

Podpora Gülena a pokus o puč

Basketbalistovi už vyhrožovali i smrtí. Kanter je rovněž známý jako podporovatel Fethullaha Gülena, tureckého klerika, který žije ve Spojených státech. Gülena viní turecký prezident z pokusu o vojenský puč z roku 2016. Klerik veškerá obvinění popřel.

Erdogan nechal po neúspěšném převratu zavřít, propustit nebo zadržet desítky tisíc lidí. V prosinci 2017 turecká zpravodajská agentura Anadolu Agency informovala, že Kanterovi za twitterové urážky Erdogana hrozí až čtyři roky vězení.

Basketbalista se od té doby vyhýbá vycestování za hranice Spojených států kvůli svému bezpečí. Vyjímkou je Kanada, kde The New York Knicks hrají zápas proti týmu Toronto Raptors.

Reklama

Doporučované