Hlavní obsah

Hrad Helfštýn letos počítá s Hefaistonem, konat se má na konci srpna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Správa hradu Helfštýna se rozhodla uspořádat letos největší mezinárodní setkání kovářů s názvem Hefaiston. Loni tradiční akci, na kterou míří stovky mistrů černého řemesla a tisíce návštěvníků, zhatila pandemie koronaviru.

Článek

Letos se má akce uskutečnit poslední srpnový víkend, a to za účasti kovářů z celého světa, doufá správa hradu. „Akci, která je s hradem Helfštýn neodmyslitelně spjata, jsme rozhodnuti pořádat. Ačkoliv je situace, podobně jako v minulém roce, kdy byl Hefaiston vůbec poprvé kvůli situaci okolo covid-19 zrušen, nejasná a v tuto chvíli ani není možné říci, v jakém režimu se bude moci akce konat, bylo nutné rozhodnout. Hefaiston je největší akcí celé sezony, tudíž i nejnáročnější na přípravy. S těmi tedy začínáme a s akcí počítáme,“ uvedla mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Loni plány uspořádat setkání kovářů Hefaiston, které se už téměř čtyři desítky let odehrává na hradě Helfštýně na Přerovsku, padly již v červnu, kdy zástupci památky nadcházející 39. ročník odložili právě až na poslední víkend v srpnu tohoto roku. Hefaiston totiž svým rozsahem spadl do kategorie velkých kulturních akcí, které se podle tehdejšího rozhodnutí vlády loni v létě v ČR kvůli koronaviru konat nemohly. Předloni na akci dorazilo na 500 kovářů z 16 zemí a jejich práci si přišlo prohlédnout 8000 návštěvníků.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku otevřel své venkovní prostory po více než půlroční, pandemií vynucené přestávce, ve čtvrtek 27. dubna. Správa hradu kvůli omezením spojenými s prohlídkami rozhodla snížit cenu plného vstupného, a to o třetinu na 100 korun. První víkend na hrad zamířilo 736 lidí, o týden později to bylo 2369 návštěvníků. „Dosavadní plánované akce byly zrušeny, a to včetně akce Divadelní dílničky a loutkování pro nejmenší plánované na 1. červen. 2021. Následující akce Helfštýnské ateliéry naplánovaná na 12. června, zatím zůstává v platnosti,“ doplnila mluvčí hradu. V plánu má hrad 29. května také otevření sezonní výstavy Indry Steina, akademického sochaře, restaurátora, designéra, kovolitce a šperkaře.

Reklama

Doporučované