Hlavní obsah

Hrad Kost měl kvůli rekonstrukci a covidu podprůměrnou návštěvnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Gotický hrad Kost na Jičínsku letos zaznamenal výrazně podprůměrnou návštěvnost na úrovni 30 tisíc lidí. Důvodem bylo opožděné zahájení sezony kvůli rekonstrukci hradu.

Článek

Negativně se projevila i proticovidová opaření, kdy lidi od návštěvy památek odrazovala nutnost nosit respirátory. V dobách před epidemií při plném provozu se roční návštěvnost hradu pohybovala kolem 85 tisíc lidí.

V neděli hrad hlavní návštěvnickou sezonu ukončil. Opět jej budou moci lidé navštívit o vánočních svátcích mezi 26. až 31. prosincem, kdy správci hradu přichystají prohlídky na téma Vánoc v dobách gotiky a renesance. Od ledna bude mít hrad, který patří rodině Kinských dal Borgo, otevřeno o víkendech.

Letos stavbaři zakončili rozsáhlou rekonstrukci hradu, která trvala od podzimu 2019. Kvůli opravám byl hrad v červnu otevřen jen víkendech a plný provoz zahájil až 1. července.

Rekonstrukce hradu vyšla na přibližně 105 milionů korun, dotace z evropského programu IROP má pokrýt 80 procent uznatelných nákladů. Šlo o dosud nejkomplexnější rekonstrukci v novodobé historii hradu.

Opravy zahrnovaly zejména stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. „Udělalo se kompletní odvodnění celého horního areálu a oprava povrchů včetně doplnění dlažeb. Sanovaly se veškeré hradby a skalní masiv, na kterém samotný hrad stojí,“ uvedl kastelán Jan Macháček.

Hrad Kost, který je v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, je považován za jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Česku. Se svým okolím je významným regionálním turistickým cílem.

Reklama

Související témata:

Doporučované