Hlavní obsah

Hrad musí říct, kolik brali Mynář a Ovčáček. Má na to přesně vyměřený čas

Foto: ČTK, ČTK

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček a kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Městský soud v Praze napodruhé změnil názor. Veřejnost by podle něho měla znát plat a odměny předních úředníků Kanceláře prezidenta republiky.

Článek

Hrad bude mít třicet dnů na to, aby poskytl platy, odměny a další benefity, které pobírali kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček a další ředitelé odborů nebo sekcí prezidentské kanceláře.

V pondělí o tom rozhodl Městský soud v Praze, jak zjistily Seznam Zprávy z úřední desky.

Soud tak vyhověl Kristýně Bašné, jež provozuje od roku 2014 webové stránky, na kterých zveřejňuje platy, odměny a další bonusy nejvyšších tuzemských úředníků. Tyto informace chtěla získat také od Kanceláře prezidenta republiky. Jenže Hrad jí odmítl říct, kolik Mynář nebo Ovčáček v letech 2016 a 2017 brali.

Podle hradního advokáta Marka Nespaly by tím došlo k významnému zásahu do práva na ochranu soukromého života daných zaměstnanců.

A tak Bašná podala žalobu.

Jenže městský soud ji nejprve zamítl. Zlom přišel až letos na konci května, kdy Bašná uspěla s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Ukázkový hlídací pes

Soudkyně Miluše Došková v rozsudku vysvětlila, proč má veřejnost znát, jaký plat, odměny nebo jiné finanční požitky pobírají Mynář, Ovčáček a další vrcholní úředníci Kancléře prezidenta republiky.

„Nejvyšší správní soud považuje nyní projednávaný případ za téměř modelovou či ‚učebnicovou‘ situaci, kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací,“ uvedla soudkyně Došková.

Ústavní soud už v roce 2017 ve svém nálezu řekl, že platy úředníků či jiných státních funkcionářů lze získat v případě, že žadatel splní čtyři podmínky. Jednou z nich je, že musí prokázat, že plní roli takzvaného společenského hlídacího psa.

Bašná platy a odměny Mynáře nebo Ovčáčka chtěla získat, aby je mohla prezentovat na svém webu.

„Takovýto způsob zveřejňování poskytnutých informací, který v sobě zahrnuje taktéž jejich dílčí zpracování a efektivní prezentaci, je svého druhu ukázkovým případem plnění funkce takzvaného ‚společenského hlídacího psa‘,“ uvedla Došková.

Městský soud v Praze tak napodruhé Kristýně Bašné vyhověl. Lhůta třiceti dnů začne Hradu běžet, až dostane písemné vyhotovení rozsudku.

Kancelář prezidenta republiky může proti povinnosti poskytnout platy a odměny podat kasační stížnost. Tu by znovu řešil Nejvyšší správní soud. Není ale pravděpodobné, že by svůj názor na tuto věc změnil.

Platy úředníků

Jde o druhý soudní úspěch Kristýny Bašné v jednom týdnu. V úterý Nejvyšší správní soud potvrdil, že má dostat také informace o platech úředníků ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Uvedla to ČTK. SSHR původně žádosti o informace nevyhověla, rozhodnutí ale zrušil Městský soud v Praze. Jeho stanovisko teď zamítnutím kasační stížnosti potvrdila i nejvyšší instance.

Jako jeden z důvodů pro odmítnutí žádosti o informace uváděla SSHR podporu, kterou webu poskytlo americké velvyslanectví v Praze. Podle kasační stížnosti jde o „cizí mocnost“, která se tímto způsobem snažila vměšovat do zájmů a svrchovanosti ČR. SSHR také naznačila možnost, že po zjištění příjmů se cizí mocnosti budou snažit vedoucí pracovníky nalákat do svých služeb za vyšší finanční ohodnocení.

Reklama

Doporučované