Hlavní obsah

Hrad neřekl advokátce, zda kancléř Mynář odevzdal majetkové přiznání. Podle soudu chyboval

Co všechno říká Vratislav Mynář na kauzy, v nichž figuruje jeho jméno?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Advokátka Petra Bielinová chtěla po Kanceláři prezidenta republiky majetkové přiznání Vratislava Mynáře. Marně.

Článek

Nejvyšší správní soud rozhodl, že Kancelář prezidenta republiky před třemi a půl roky pochybila, když advokátce Petře Bielinové neřekla, že kancléř Vratislav Mynář odevzdal své majetkové přiznání.

Bielinová žalobu podala, protože jí Hrad opakovaně odmítl poskytnout Mynářovo prohlášení o jeho majetku za rok 2013.

Bylo to v době, kdy ještě platil starý zákon o střetu zájmu. V něm bylo uvedeno, že kancléř prezidenta má přiznání odevzdat.

Problém byl však v tom, že se v zákoně neuvádělo, komu má vlastně dokument předat. Mynář to nakonec vyřešil tak, že své přiznání předal šéfovi legislativního odboru Hradu. Podle nové legislativy už musí přiznání odesílat Ministerstvu spravedlnosti.

Nejvyšší správní soud ve středu zrušil rozhodnutí pražského městského soudu, který se případem zabýval dříve.

Soudce Tomáš Langášek Seznamu vysvětlil, že Hrad měl advokátce Bielinové napsat, že Mynář majetkové přiznání odevzdal. „Má-li povinný subjekt požadovanou informaci k dispozici, je zásadně povinen ji žadateli poskytnou,“ uvedl soudce Langášek do rozsudku.

Tím, že Hrad majetkové přiznání Mynáře Bielinové nedal, přitom podle soudce nechyboval.

Případ teď bude znovu řešit pražský městský soud. Mimo jiné i proto, že ve svém rozsudku využíval špatnou verzi zákona o střetu zájmu.

Mynář tehdy tajil, co do svého majetkového přiznání za rok 2013 napsal. Nakonec ho předal poslankyni Věře Kovářové (Starostové). Ta ho později zveřejnila, přičemž v dokumentu byl pouze seznam firem, v nichž Mynář působil. To je přitom informace snadno dohledatelná ve veřejném obchodním rejstříku.

Reklama

Doporučované